Startuje druhá řada detektivky Broadchurch

Broadchurch

Broadchurch Zdroj: ITV

Jak velký vliv měly skandinávské detektivky na britskou seriálovou tvorbu, názorně ukázal i seriál Broadchurch. První série měla předloni na jaře takový úspěch (posvěcený třemi cenami Bafta), že se od té doby dočkala i amerického, podle reakcí průměrného, remaku Gracepoint. Dnes začíná na britské stanici ITV její očekávaná druhá řada.

I nový případ bude řešit jedna z nejlepších detektivních dvojic poslední doby, outsider a Skot Alec Hardy, muž stíhaný zdravotními problémy a vinou z minulého selhání, a místní matka a manželka Ellie Millerová, která zná polovinu města. Hardy sebral Millerové místo v práci, navíc se nezdržuje běžnými zdvořilostními formalitami. Jejich vyhrocený vztah, zdroj napětí, vtipu i emocí, se stal nejpevnějším poutem během osmidílného pátrání po vrahovi jedenáctiletého Dannyho, kamaráda Ellieina syna. Skoro všichni ostatní z malebného anglického městečka u moře totiž mohli být pachatelé, a jak se na detektivku sluší, seriál postupně odhalil všechna jejich pečlivě skrývaná tajemství.

Čím Broadchurch přesáhl tradiční šablonu, je jeho důraz na psychologický dopad zločinu na komunitu. K působivosti přispívá nejen scénář Chrise Chibnalla, inspirovaný i realistickými romány Thomase Hardyho, zabydlující město řadou omylných a plastických postav. Ale i skvělí herci, z nichž příhodně vystupují právě ti v rolích detektivů, bývalý Doctor Who David Tennant a Olivia Colmanová. Díky citové investici do obyvatel Broadchurche se pak poslední díl, v němž se skoro náhodou konečně podaří odhalit vraha, stal srdcervoucím zážitkem.

Na rozdíl od chladných, tmavých skandinávských dramat, na Broadchurch se k tomu i hezky dívá. Dvouměsíční vyšetřování prvního případu začíná v létě, na turistickém místě, pohledná je většina obsazení, k tomu režiséři rádi používají ke zdůraznění narušení normality nezvyklé kompozice záběrů a ke zdůraznění dramatu (až příliš často) i efektní zpomalené záběry.

Divák musí přejít určité laciné mlžení znásobující počet podezřelých a drobné časové nesrovnalosti, v poutavém toku událostí se ale oboje snadno přehlédne. I proto se na poslední díl 1. řady dívalo najednou nevídaných deset milionů Britů. Je s podivem, že žádná česká televize po seriálu ještě nesáhla.

Broadchurch
(detektivní seriál, Velká Británie, osm epizod)
Tvůrce: Chris Chibnall
Hrají: David Tennant, Olivia Colmanová, Jodie Whittakerová
Hodnocení: 80 %