Stát chystá fond a program podpory technologických startupů

CzechInvest

CzechInvest Zdroj: profimedia.cz

Stát by rád rozjel co možná nejvíce systematickou podporu začínajících technologických firem. Skrze CzechInvest by měl vytvořit rozsáhlou síť, které by startupy mohly využít. Počítá se také s vytvořením zvláštního státního investičního fondu, z něhož by bylo možné získat investice na rozjezd.

O podobě fondu zástupci státu prozatím debatují s investory, velkými firmami a dalšími zástupci startupového prostředí. CzechInvest pravidelně pořádá kulaté stoly, kam si jednotlivé zástupce celého odvětví zve. Jeden více než miliardový fond totiž v Česku už v minulosti vznikal, nakonec byl ale vzhledem k mnoha faktorům zrušen.

Suma, kterou by státní fond měl disponovat, prozatím není známá. Jeho spuštění se nicméně plánuje někdy na příští rok.

Mluví se

Konečná podoba není jasná ani u samotných programů a procesů, které chce CzechInvest jako zastřešující státní subjekt startupy podporovat.

„Naší ambicí je stát se koordinátorem aktivit podporujících českou startupovou scénu,“ říká ředitel CzechInvestu Karel Kučera. „Začínajícím podnikatelům chceme na jednom místě nabídnout to, co jim v jejich aktivitách pomůže – informace, kontakty, poradenství zkušenějších, stejně jako možnosti financování. Proto se chceme dohodnout a koordinovat spolupráci s jak soukromými, tak veřejnými a státními organizacemi, které se podpoře startupů věnují. Cílem je, aby podpora byla systematičtější a programy na sebe navazovaly.“

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek uvedl, že dobře zacílená podpora začínajících firem patří k prioritám. Podle lidí, se kterými E15.cz o tématu mluvil, se o této oblasti spíše prozatím debatuje a mluví. V současné době každopádně vzniká web, který by měl v angličtině české projekty a celé prostředí prezentovat a zastřešovat.

S několika partnery

CzechInvest chce kolem sebe nakupovat různé partnery. Do aktuálních plánů prozatím zahrnuje dva – IBM a investiční skupinu Rockaway Capital. Výrazně se angažuje také Czech ICT Alliance. Ta už společně s dalšími partnery jako Microsoft vytvořila projekt Czech ICT Incubator @ Silicon Valley. Do Kalifornie nyní vysílá první dvě společnosti. O velice nadějných Manta Tools jsme nedávno psali.

CzechInvest má v podpoře startupů poměrně úspěšnou historii. Skrze program CzechAccelerator jim pomáhal v Silicon Valley, Singapuru, Izraeli a dalších technologicky atraktivních lokalitách. Mnoho firem se CzechAccelerator velice pochvaluje.

O větší a větší podpoře technologií se v posledních měsících mluví také na Moravě. Jihomoravský hejtman Michal Hašek se podle zúčastněných začal v této oblasti více angažovat. Jižní Morava nyní představuje nový dlouhodobý plán pro rozvoj technologií.