Stát zatím téměř nic nedělá pro odvrácení propadu stavebnictví

Podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václava Matyáše stát zatím pro odvrácení propadu českého stavebnictví příliš nedělá. Řekl to na nedávném Fóru českého stavebnictví, o kterém bude Realit podrobněji informovat v příštím čísle.

Václav Matyáš se domnívá, že oživení bytové výstavby příliš nepomůže plánované sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty. V dopravním stavitelství se téměř zastavily práce na přípravě budoucích staveb. Podle premiéra Petra Nečase to ale odráží jen stav ekonomiky a veřejných financí. „Stavebnictví je lakmusový papírek, na kterém se odráží stav ekonomického cyklu v dané zemi, ale i veřejných rozpočtů,“ řekl stavařům předseda vlády. „Stát, jakožto nenahraditelný investor, by měl svou stabilní koncepcí a investiční strategií celý systém stabilizovat a nikoliv naopak. Role státu by měla být v zajištění plynulosti přechodu mezi jednotlivými fázemi ekonomického cyklu,“ uvedl Josef Kotrba ze společnosti Delloite.

České stavebnictví letos čelí podle Kotrby „vražedné kombinaci“ několika faktorů, které můžou proti roku 2008 snížit tuzemské stavební kapacity až o třetinu. Výkon oboru podle odborníka z Delloite sráží například omezení veřejných investic do infrastruktury, konec výstavby slunečních elektráren nebo zásoba nemovitostí brzdící opětovné nastartování výstavby budov. Existují reálné obavy, že rok 2011 bude pro české stavaře ještě horší než rok 2010. Další pokles veřejných i soukromých investic prý může letos v Česku připravit o práci až 40 tisíc lidí. V odvětví pracuje včetně živnostníků kolem 450 tisíc lidí. Stavební výroba v Česku se v roce 2010 podle Českého statistického úřadu snížila meziročně o 7,8 procenta.