Státní datové centrum a služby za miliardy ovládli jeho projektanti

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Microsoft

O datovém centru, které provozuje Státní tiskárna cenin (STC), se v kuloárech vypráví všemožné nepěkné historky. Projekt, jehož vybudování vyšlo na 386 milionů korun, zaujal i Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který se zaměřil na náklady na výstavbu a provoz v letech 2010 až 2014. Závěry jsou zajímavé, nikoliv však překvapivé.

„Z kontroly vyplývá, že soutěž na výstavbu datového centra STC vyhrála společnost, která se podílela na stanovení jeho technologických parametrů. Tato společnost vytvořila projektovou dokumentaci technologické části datového centra STC. V následném výběrovém řízení její nabídka jako jediná přesně odpovídala podmínkám zadání, které vycházely z této projektové dokumentace. Tato společnost se tak následně stala jedním z hlavních dodavatelů. Ostatní uchazeči byli vyřazeni s tím, že jejich nabídky podmínky zakázky nesplňují. Nabídky vyřazených uchazečů byly zhruba o 50 milionů korun nižší,“ předkládá NKÚ jeden ze svých závěrů obsažených ve zprávě.

Problematické jsou i další dvě zakázky. STC provozuje pro ministerstvo financí mimo jiné dvě služby – Service Desk a Integrovaný informační systém Státní pokladny. Zakázky zadány v režimu utajení a opět je dostaly na starost firmy, které vytvořily zadání, respektive hlavní dodavatel.

„Za obě tyto veřejné zakázky Ministerstvo financí do září 2014 Státní tiskárně cenin zaplatilo 1,1 miliardy korun, ta pak svým subdodavatelům z těchto prostředků uhradila 760 milionů korun,“ dodává NKÚ.

Také další informace poukazují minimálně na velmi nehospodárné zacházení. „Ministerstvo financí si také od Státní tiskárny cenin najímalo služby 32 zaměstnanců. Dvanáct z nich přitom dříve pracovalo právě pro Ministerstvo financí, které je do tiskárny cenin postupně převedlo. Od roku 2004 do září 2014 za jejich služby zaplatilo 254 milionů korun. Obešlo tak vládní nařízení o snižování počtu zaměstnanců ministerstev. Ministerstvo to vysvětlilo tím, že bez nich by nebylo schopné zajistit provoz svých informačních systémů, tedy běžnou činnost ministerstva standardně zajišťovanou vlastními zaměstnanci.“

„Ministerstvo financí platilo měsíčně 95 tisíc korun za každého ze zaměstnanců, kteří pro něj ve Státní tiskárně cenin pracovali, přestože podle zjištění NKÚ byl v té době jejich plat včetně zákonných odvodů zhruba poloviční. Tuto částku platilo ministerstvo v plné výši i v době, kdy tito zaměstnanci byli například na dovolené, na nemocenské nebo dokonce na mateřské dovolené. Ministerstvo v těchto případech postupovalo nehospodárně a dopustilo se porušení rozpočtové kázně ve výši 4,6 milionu korun.“

Vyčleněno do nového podniku

Datové centrum STC je naplněné pouze z poloviny a podle informací E15.cz se jeho provoz nevyplácí. Andrej Babiš z STC počátkem roku vyčlenil samostatný podnik nazvaný Státní pokladna Centrum sdílených služeb, jehož vedením byl pověřen bývalý šéf Fujitsu-Siemens a známá postava ve státním IT Hanuš Weisl.

„Samostatné datové centrum bude hodně ztrátové. I kdyby si finance prosadily větší konsolidaci, stále to nejspíše nebude stačit,“ dodávají k tomu zdroje E15.cz. Návratnost celé akce je podle nich „v nekonečnu“.