Stav bodového konta lze zjistit i přes datovou schránku

Silniční kontrola

Silniční kontrola Zdroj: Tomas Kubelka, Mlada fronta

Ministerstvo vnitra a ministerstvo dopravy spustily novou službu, která umožňuje řidičům zjistit aktuální stav svého bodového hodnocení elektronicky a bezplatně – pokud mají datovou schránku.

Výpis získáte vyplněním formuláře na Portálu veřejné správy v sekci CzechPOINT@home. K ověření identity bude zapotřebí vyplnit přihlašovací údaje do datové schránky. Právě do ní bude následně výpis odeslán, a to formou přílohy.

Výpis z Centrálního registru řidičů obsahuje informace o počtu „nasbíraných“ bodů, stejně jako o těch už odečtených. Dosud bylo možné získat výpis pouze v papírové podobě na kontaktních místech Czech Point.

Takto vypadá elektronický výpis, který dorazí do vaší datové schránky jako přílohaTakto vypadá elektronický výpis, který dorazí do vaší datové schránky jako příloha | autorevueTakto vypadá elektronický výpis, který dorazí do vaší datové schránky jako příloha

Bodový systém platí v Česku od 1. července 2006. K poslednímu březnu 2015 (novější data zatím k dispozici nejsou) evidovaly úřady 548 713 řidičů, kteří se dopustili bodovaného přestupku.

Zdaleka nejvyšší počet přestupků připadá na překročení rychlosti o méně než 20 km/h (31,08 procenta všech zjištěných bodovaných přestupků), následovaný nepoužitím bezpečnostního pásu (21,2 procenta) a s velkým odstupem držení telefonu v ruce za jízdy (11,22 procenta).