Stavba dalšího Amazonu u Prahy začne už letos, developer už má parcely

Ilustrační foto (sklad Amazonu v německém Grabenu)

Ilustrační foto (sklad Amazonu v německém Grabenu) Zdroj: Anna Vackova, E15

Vybudování třetího logistického centra největšího světového e-shopu Amazon v České republice je na dosah. Developerské firmě Panattoni se podle informací z katastru a obchodního rejstříku podařilo koupit potřebné parcely poblíž rychlostní silnice R6 v Pavlově u západního okraje Prahy.

Na pozemku vyroste už druhé tuzemské centrum Amazonu pro vrácené zboží. První je již v provozu od předloňského roku v nedaleké Dobrovízi. Tam také Panattoni pro internetového obra staví velké distribuční centrum.

Podle informací deníku E15 byla již pro Pavlov mezi developerem a Amazonem podepsána smlouva o předpronájmu skladu. Což je krok, po němž zpravidla rychle následuje první kopnutí do země. Šéf tuzemské části Panattoni Pavel Sovička ovšem informaci o předpronájmu popřel. Američané se vyjádřili jen neurčitě. „Amazon neoznámil žádné plány týkající se nové investice v Česku,“ sdělil mluvčí tuzemského Amazonu Karel Taschner.

Větší než Amazon v Dobrovízi

Projekt na výstavbu logistického centra koupil Panattoni od developerské firmy Immorent, a to i se stavebním povolením. Stavět se tedy může prakticky okamžitě. V Pavlově lze vybudovat sedm hal čítajících úhrnem 131 tisíc metrů čtverečních.

Takzvané reverzní centrum v Pavlově bude mít kolem padesáti tisíc metrů čtverečních a počet nových pracovních míst nebude daleko od tisícovky. Sklad bude tedy ještě větší než stávající základna pro vracení zboží v Dobrovízi.

Plánované distribuční centrum e-shopu v Dobrovízi bude mít téměř 100 tisíc čtverečních metrů a dvě tisícovky stálých zaměstnanců plus další tři tisíce dočasných během předvánoční sezony.

Expanze do střední Evropy

Tuzemské projekty Amazonu jsou součástí jeho expanze do střední Evropy. Firma loni dokončila výstavbu tří distribučních skladů v Polsku, kde pro ni stavěl rovněž Panattoni a konkurenční developer Goodman. Ve stejné době už měla běžet rovněž dvě tuzemská distribuční centra v Dobrovízi a v Brně. Kvůli průtahům v povolovacím procesu se ale projekt u Prahy o rok zpozdil a v Brně zcela přerušil.

Přesto však Amazon na Česko nezanevřel a připravuje tu plány na další byznys. V novém kancelářském centru The Blox v Praze u Vítězného náměstí například firma vybuduje centrálu pro Českou republiku a Polsko. Amazon také nevylučuje spuštění svého českého webu.

Nelegální pomoc
Lucembursko zřejmě poskytlo Amazonu nespravedlivé zvýhodnění. Daňové ujednání ve prospěch Amazonu představuje státní pomoc, uvedla Evropská komise. Ta vyšetřuje dohody nadnárodních firem s jednotlivými státy EU.