Stodola připomene odchod kovboje

Patří k nejznámějším hudebním festivalům na jihu Čech. Stodola Michala Tučného zůstane i letos hlavně velkým přátelským setkáním.

Zavzpomínat na muže, který se do dějin hudby zapsal pod jménem Poslední kovboj, jezdí každoročně do Hoštic u Volyně tisíce fanoušků. Letos se od pátku 20. do soboty 21. srpna mohou těšit na slavnostnější jubilejní setkání. Od smrti Michala Tučného totiž uplynulo už patnáct let.
„Celá akce vznikla po tátově smrti spontánně. Pár kamarádů a přátel se sešlo na návsi v Hošticích. Ale začalo jezdit stále víc a víc příznivců. Táta by byl určitě nadšený,“ líčí organizátorka Gábina Novotná, nevlastní dcera Michala Tučného. Hoštice ležící sedm kilometrů od Strakonic se díky režisérovi Zdeňku Troškovi proslavily ve filmových komediích. Michal Tučný tuto ves přijal za svůj druhý domov, kde trávil prakticky většinu času. Zemřel tam 10. března 1995 ve věku osmačtyřiceti let, v Hošticích je i pochovaný.
„Country je všechno, co se mi líbí,“ říkával zpěvák, jehož písně zlidověly. V tomto duchu sestavují pořadatelé program. Na pódiu třináctého ročníku se vystřídají Petr Kolář, Banjo band Ivana Mládka, Fešáci, Richard Tesařík, Jiří Zonyga, Lenka Dusilová, Tomáš Klus, Leona Černá, Jaroslav Uhlíř, Wabi Daněk či Schovanky. Petr Kolář divákům zazpívá i o báječné ženské, protože tuto písničku má obzvlášť rád. „Tučného hity jsou prostě skvělé. Mají melodii, rytmus i duši,“ oceňuje čtyřnásobný slavík. Do programu Stodoly patří soutěž začínajících a amatérských kapel, při níž změří síly Na starý kolena band, Lignit, Pavel Petran, Neznámi, Slepá kolej a Cava. Vstupné na tento páteční koncert je zdarma.
Letošní novinkou je přesunutí kempu blíže ke koncertnímu areálu. Kemp je otevřený už od středy 18. srpna a podle pořadatelů má dostatečně velké parkoviště i zázemí včetně umýváren a občerstvení.
Program a další podrobnosti jsou na webových stránkách www.kyno.cz.