Stonehenge má s muzeem konečně i zaslouženou důstojnost

Stonehenge

Stonehenge Zdroj: CTK

Ve světoznámém anglickém prehistorickém místě Stonehenge, které ročně přitahuje na milion návštěvníků, se dnes otevřelo muzeum mapující jeho historii. Úprava lokality, která je na seznamu světového dědictví UNESCO, dává podle vedení muzea památce konečně potřebnou důstojnost.

Rekonstrukcí ve výši 27 milionů liber (884 milionů korun) zmizely přenosné záchodky a provizorní krámek a kavárna, které pro návštěvníky stály hned vedle prehistorického objektu. Všechny služby najdou lidé v budově muzea. Zanikla také silnice, kterou podél místa jezdili lidé na přilehlé parkoviště.

Návštěvníci ode dneška přijíždějí k muzeu, které leží 2,4 kilometru od megalitických kamenných sloupů vybudovaných podle odborníků mezi lety 3000 až 2300 před naším letopočtem. K historickému místu mohou podle Reuters jít pěšky či jet ve vagoncích tažených autem. Vstupné k objektu pro dospělého se podle Reuters zvýšilo z dosavadních osmi liber na 14,9 libry (asi 490 korun).

Rekonstrukce podoby mužeRekonstrukce podoby muže | Profimedia.czRestaurátor Oscar Nilsson pracuje na rekonstrukci podoby muže podle lebky nalezené v roce 1863 ve Winterbourne Stoke v hrabství Wiltshire. Hlava muže je součástí stonehengské výstavy

Obrovský kamenný kruh, jehož původ a účel se zatím vědcům nepodařilo zcela objasnit, stojí na pláni u Salisbury asi 130 kilometrů jihozápadně od Londýna. Podle správkyně objektu Sary Luntové toho zbývá hodně k objevení, protože se zatím odkryla jen necelá polovina místa.