Storm připomíná éru, kdy nespoutaná fantazie vládla sci-fi

Komiks Storm – Kroniky Pandarve

Komiks Storm – Kroniky Pandarve Zdroj: Repro E15

Jeden z nejvlivnějších frankofonních dobrodružných komiksů je sice holandské provenience a maloval jej Angličan, ale to nemůže zastínit fakt, že baví dnes stejně jako před třiceti lety, kdy se poprvé představil nadšeným čtenářům. Především díky nezkrotné imaginaci.

Osmdesátá léta minulého století byla zlatou érou frankofonních komiksových alb povětšinou s dobrodružnou, thrillerovou nebo sci-fitématikou kreslených v realistické lince a barvách (Blueberry, XIII. či Thorgal). Holandská série Storm pak staví na patině, schématech a atmosféře doby, kdy se komerce dělala přímočařeji.

Stejnojmenný hlavní hrdina je astronaut, který propadne rudou skvrnou na Jupiteru do vzdálené postkatastrofické budoucnosti. Většina jeho příběhů se odehrává ve světě Pandarve, konglomerátu planet se společnou atmosférou a prapodivnými fyzikálními zákony. Dřevěné plachetní lodě plují mezi světy spolu s obřími kytovci, zabijácké gladiátorské hry se trumfují se světy zlodějů, kde vás za trest vystřelí na orbitu, a hi-tech zařízení se snoubí s feudalismem.

Právě prapodivnost předkládaných rekvizit, prostředí a společenských systémů nepřestává ani po letech uchvacovat a cíleně čtenáře udržuje v Sense of Wonder, tedy pocitu úžasu z nového a neznámého.

Staromilský dojem pirátských příběhů opatřených sci-fikulisami ve stylu klasických pulpových (brakových) příběhů obrovským způsobem podporuje mistrovství a vizualita Dona Lawrence. Tento klasik hyperrealistické malby precizně oživuje všechny mimozemšťany, živočichy, stroje a scenérie se silou, která nepotřebuje nic vysvětlovat. Stejně tak fungují i příběhy, které jsou sice tradiční, občas dějově uspěchané, ale svižně vyprávěné a archetypálně vystavěné. Vydavatelství Albatros, které se v posledních letech úspěšně snaží komiksově podchytit mládež a dospívající sériemi jako Tintin, Šmoulové či Pupíky, začíná rovnou pandarvským cyklem, kde již fantazie autorů pracuje naplno. Oddechové, nejen vizuálně chytlavé příběhy jsou čitelné v každém věku a další pokračování si rozhodně zaslouží.

Lodewijk, Lawrence: Storm – Kroniky Pandarve

Vydavatel: Albatros – CooBoo, 2012
Překlad: Martina Loučková
Hodnocení: 70 %

Autor je spolupracovníkem redakce