Strašidla se zabydlují mezi knihami

Do Boleslavi míří zvláštní rodinka skřítků a strašidel. Nebudou ale pouštět hrůzu. Chtějí si hrát. Hlavně s dětmi.

Zášupšák, Žalostník zoufalý či Bábrlinka borůvková. Tak se jmenují loutky některých strašidel a skřítků, které se od 17. srpna na tři týdny zabydlí v dětském oddělení Městské knihovny. Představí tu pohádkovou zemi výtvarnice a spisovatelky Vítězslavy Klimtové.
Na skřítky a strašidla se těší i zdejší knihovnice. „Výstava Potulná pohádková země se k nám dostává jako součást projektu Knihovna 21. století. Díky němu putují pohádkové postavy Vítězslavy Klimtové třemi trasami postupně napříč celou republikou. Přes loutky se řada dětí jistě dostane i ke knížkám. Nejen o strašidlech, ale i k dalším pohádkám. Mnohé z nich jim na výstavě taky představíme,“ slibuje ředitelka knihovny Věra Mimrová.
Také Vítězslava Klimtová má radost, že může do světa lidí vyslat další bytosti ze své kouzelné Pohádkové země. „Již před několika lety jsem loutky strašidel a skřítků začala představovat na hradech. Tam se jim daří moc dobře. Právě tam je většina z nich doma. Teď za dětmi putují i po knihovnách, a je to určitě dobře. Když se takový strašidlák holkám a klukům zalíbí, zpravidla o něm chtějí vědět víc. Třeba právě v mém Lexikonu strašidel se to dozvědí. A krásné pohádkové příběhy jsou i v jiných knížkách,“ říká Vítězslava Klimtová. Že by kvůli zájmu o výstavy třeba mohla být nouze o pohádkové bytosti, z toho strach nemá. „Už teď spí se mnou v posteli na padesát nových strašidel a skřítků. Když je budou chtít někde ukázat, ráda je zapůjčím,“ tvrdí výtvarnice.
Pokud to půjde, ráda se během výstavy za dětmi do Boleslavi podívá.