Streamování hudby v Anglii trhá rekordy

Služba Spotify na iPhonu 5

Služba Spotify na iPhonu 5 Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Bjorn Olsson via Flickr

Podle Official Charts Company poprvé v Anglii překročil počet streamovaných skladeb 500 miliónů. Jedná se o součet skladeb, které byly streamovány přes on-line služby Apple Music, Spotify, Dezzer a Tidal. Přesné číslo bylo 505 849 000 streamů.

Pro srovnání před rokem v červenci za jeden týden si lidi poslechli polovinu – 275 milionů skladeb, za rok 2014 to bylo 14,8 miliard hudebních songů. Za první polovinu roku 2015 přitom počet streamovaných skladeb dosáhl 11,5 miliard a růst dál pokračuje. Dá se očekávat, že celkový počet skladeb, které si lidi v Anglii poslechnou přes některou streamovací službu dosáhne 25 miliard.

Příjmy za streamování poprvé překonaly stahovanou hudbu

Růstu popularity streamovacích služeb si lze všimnout prakticky všude. I když si hudebníci často stěžují, že příjmy za poslech jejich skladem je daleko menší, než příjem za jejich prodej, tak hudební společnost Warner Music Group oznámila, že má ve druhém čtvrtletí roku 2015 větší příjmy za streamovanou hudbu, než za hudbu stahovanou (prodanou on-line). Příjmy jí plynou od streamovacích služeb jako jsou Pandora, Spotify, ale také YouTube. Celkově prodeje digitální hudby vzrostly o 0,8 procenta.

V nedávné zprávě IFPI se uvádí, že celosvětové příjmy za digitální hudbu činí 46 procent z celkového příjmu, a dle RIAA streamování už hudebnímu průmyslu generuje více peněz, než prodeje CD disků.

Apple se snaží vytlačit Spotify i YouTube