Studenti knihovnictví z Brna uspořádali křest audioknihy

Herec Ladislav Lakomý pokřtil 2. prosince audioknihu Vražda Rogera Ackroyda.

Knižní klasiku si dnes díky audioknihám mohou užít i lidé, kteří jsou nevidomí. Ovšem nejen oni. Studenti informačních studií a knihovnictví Masarykovy univerzity v Brně svým projektem Audioknihy.net propagují zvukové záznamy knih, namluvené na kompatkní disky.

„Na kompaktních discích mohou čtenáři, kteří z nějakého důvodu dají přednost poslechu, naleznout zkrácené i kompletní knihy, jejichž text čtou zkušení interpreti,“ říká Bára Buchtová, která spolupracuje na projektu Audioknihy.net.

Ve středu 2. prosince v Brně studenti knihovnictví uspořádali křest detektivní knihy Agathy Christie, Vražda Rogera Ackroyda. Osm hodin a čtyřicet minut záznamu na sedm kompaktních disků namluvil sedmaosmdesátiletý herec a divadelní pedagog Ladislav Lakomý.

Audioknihu vydalo pražské vydavatelství Tympanum, které se specializuje na prodej a produkci namluvených knih. „Audioknihy vlastně odkazují k době, kdy jsme jako děti poslouchali četbu od našich rodičů či babiček,“ řekl při křtu vydavatel Karel Černošek.

Režie audioknihy, která vznikla ve spolupráci s olomouckých Českým rozhlasem, se chopil Michal Bureš.