Superhrdinové se poperou v Občanské válce

Kapitán Amerika: Občanská válka

Kapitán Amerika: Občanská válka Zdroj: falcon

Další superhrdinská akce Kapitán Amerika: Občanská válka docela povedeně otevřela novou fázi marvelovských komiksových adaptací.

Kdo potřebuje na plátně superhrdiny vydavatelství DC, když stále existují ti z Marvelu? Třetí samostatný film o Kapitánu Amerikovi svolal do kina většinu Avengers, chybí jen Thor a Hulk, zato se poprvé připojí Černý panter a Spider-Man. Předchozí pavoučí muži jako by neexistovali, navazuje se jen na děje z předchozích Avengers filmů. Zápletka připomíná nedávný konkurenční titul Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti. I tady svět i sami hrdinové začali řešit vedlejší civilní ztráty při svých superakcích. Na rozdíl od hrdinů DC ti z Marvelu u vzájemných výměn názorů a pěstí působí o dost méně hloupě a nudně.

Kapitán Amerika 3 se dokonce opět snaží o drama s politickým přesahem. Až na to, že jak úvodní debatu o zodpovědnosti a kontrole Avengers, která velmi dlouho film rozjíždí, tak závěrečný emotivní střet Kapitána s Iron Manem tvůrci vzápětí rychle opustí a snadno vyřeší. A ještě je jasné, komu fandí, aby mohli dál pokračovat natáčet filmy o velkolepě bojujících superhrdinech.

Těmi tvůrci jsou pořád titíž scenáristé i režiséři jako u Kapitána Ameriky 2, kde se Steve Rogers dozvěděl, že jeho nejlepší kamarád z druhé světové Bucky se stal zimním vojákem Hydry.

V Občanské válce ho konečně najde. Jejich vztah je jednou z příčin rozštěpení Avengers. O to víc vadí, že Buckyho představitel je tak málo zapamatovatelný. Dost nenápadný (víceméně záměrně) je i padouch v podání Daniela Brühla. I ten zapadá do hlavního tématu o ničivosti pomsty a nevyhnutelnosti následků, hlavní bitva tu nicméně probíhá mezi Kapitánem a Iron Manem, nejdřív mezi jejich názory, poté jejich kamarády, nakonec mezi nimi samotnými. A ta stojí za to.

Režírující bratři Russoové sice opět akci rádi stříhají s nepřehledně častým, zběsilým trháním, snímek ale není souboji a honičkami přehlcený. Navíc v hromadné rvačce superhrdinů je díky nováčkům čas i na hlášky. Na rozdíl od Návratu prvního Avengera, Občanská válka nezapomněla na humor. Především mladý Spider-Man své promo využil dokonale a nabuzuje na vlastní dobrodružství, které film slíbí v potitulkové scéně.

Třetí Kapitán Amerika, který načal takzvanou třetí fázi marvelovské filmové řady, i se svou natahovanou a neúplně propracovanou zápletkou také neunavuje stále týmž obsahem. I ve světě Avengers se mohou na chvíli měnit vztahy.

Kapitán Amerika: Občanská válka
(komiksový, USA, 148 minut)
Režie: Anthony Russo, Joe Russo
Hrají: Chris Evans, Scarlett Johanssonová, Robert Downey Jr.
Hodnocení: 70 %