Svatý Václav přijede do Klatov ze Svrčovce

Na obhlídku Pošumaví se i letos na koni vydá kníže svatý Václav v Den české státnosti, v pondělí 28. září.

Na svou sváteční pouť, jejímž cílem jsou Klatovy, se svou početnou družinou vyrazí ve tři čtvrtě na jedenáct dopoledne ze Svrčovce. „V Klatovech bude v poledne. Příjezd svatého Václava na náměstí Míru ohlásí zvon Vondra. Knížete přivítá chlebem a solí klatovský starosta,“ upřesnil informace Tomáš Janda z pořádajícího Dobrovolného sdružení chovatelů a přátel koní Domažlicka a Klatovska. Role českého knížete se chopí Matouš Dufek z Pasečnice. Už potřetí v řadě.

„Snad nebude mít takovou trému jako vloni a předloni a konečně, jak se na knížete sluší a patří, ke svému lidu promluví,“ smál se Janda. Početnou družinu svatého Václava budou tvořit koňáci nejen z Klatovska, účast přislíbili i Němci. „Pojedou vyparáděné povozy, kočáry i jezdci v sedlech. Předpokládám asi stovku účastníků, ale určitě záleží na počasí,“ prozradil organizátor.

V závěsu za knížetem pojedou na koních pážata. „Těch bude čtrnáct, je to naše koňácká omladina,“ upřesnil chovatel koní a duchovní otec svatováclavské jízdy, který se ovšem ani letos nesveze na koni nebo v kočáře. Živé koně opět vymění za ty pod kapotou.

„Musím to kočírovat zepředu,“ tvrdil Tomáš Janda. Koňáci letošní, už devátou svatováclavskou jízdu připravili s městem Klatovy. Proto bude příjezd českého knížete na klatovské náměstí Míru doprovázet bohatý program. Zahrají dudácká muzika z Domažlic, dechový orchestr mladých klatovské základní umělecké školy a klatovská country kapela Pilouni.