Světový trh pro internet věcí se do roku 2020 ztrojnásobí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: archiv

Světový trh pro internet věcí v příštích letech poroste. Do roku 2020 se jeho hodnota zvýší skoro trojnásobně na 1,7 bilionu dolarů (skoro 42 bilionů korun). Vyplývá to dat výzkumné společnosti International Data Corporation (IDC).

Jako internet věcí se označuje připojování domácích spotřebičů a zařízení k internetu. Hodnota souvisejícího trhu loni činila zhruba 655,8 miliardy dolarů. Podle odhadů IDC poroste tempem 16,9 procenta ročně.

„Přístroje, propojitelnost a IT služby budou v roce 2020 tvořit většinu (světového) trhu internetu věcí,“ sdělilo podle Reuters analytické středisko. „Dohromady budou v roce 2020 představovat více než dvě třetiny světového trhu pro internet věcí“.

Na vývoj směrem k domácnostem s on-line spotřebiči sází technologické společnosti jako Google, Intel Corporation, Samsung Electronics nebo Cisco Systems, i telekomunikační giganti jako Vodafone či americký Verizon.

Pronikání do domácností

Na příklad Google loni koupil výrobce chytrých termostatů a detektorů kouře Nest Labs. Samsung převzal americkou začínající firmu SmartThings, výrobce softwaru, který pomáhá řídit vše od zámků od dveří po vypínače elektrického osvětlení.

Intel letos v únoru oznámil, že koupí německého výrobce síťových čipů Lantiq, aby rozšířil své portfolio čipů, které se používají v přístrojích připojených na internet. K většímu angažmá v internetu věcí by podle médií Intelu mohl pomoci i jeho nejnovější obchod, ve kterém kupuje svého menšího soupeře Altera. Ten vyrábí procesory používané třeba v autech.