Švýcarský vynález umožní lidem „sedět“ bez židle

Chairless Chair v akci

Chairless Chair v akci Zdroj: noonee

Jako okoukaný z pohádky o princezně Koloběžce vypadá exoskeleton z dílny curyšského start-upu Noonee, který umožňuje svým uživatelům sedět/nesedět jakoby ve vzduchu. Vynález se jmenuje Chairless Chair a Švýcaři doufají, že s ním zaujmou třeba provozovatele fabrik, skladů či kuchyní, jejichž zaměstnanci musí při výkonu práce nepřetržitě stát. Důmyslná konstrukce Švýcarů totiž ulevuje zátěži na opěrný systém, zároveň by také mohla zvýšit produktivitu práce.

Chairless Chair je důmyslný konstrukt několika hliníkových tyčí, prvků z uhlíkových vláken, pístu a přídavných „podrážek“, který uživatel může běžně nosit připevněný ke svým nohám. V okamžiku, kdy si chce odpočinout, mu pak stačí pokrčit kolena do kýžené polohy sedu a zmáčknout „kouzelné“ tlačítko, které celý exoskeleton v dané poloze aretuje. První model váží zhruba dvě kila a na baterie vydrží fungovat minimálně osm hodin – tedy klidně celou směnu.

člověk má židli vždy „po ruce“, navíc nezabírá v prostoru místo

Projekt nicméně není jen o komfortu či případném zvýšení pracovní produktivity. Kromě poskytnutí potřebné opory unavenému tělu jde o další z krůčků ve vývoji komplexního exoskeletonu, který by bylo možné využít v práci, krizových situacích ale také při pohybových terapiích po vážných úrazech kosterního systému.

Jak upozornil web TheVerge.com, „posed na Chairless Chair, na rozdíl od klasické židle, rovněž nutí uživatele mít napřímená záda, otázkou jen zůstává, zda se tato novinka uchytí.“

Revoluce začíná: První stát schválil robotická auta bez řidiče