Sychrov nabídne Skotsko v jednom dni

Přehlídku skotských krojů, hudebníků, dudáků i tradic představí ojedinělé Skotské hry.

Hřmotní chlapíci vyráží s hrozivým pokřikem proti nepříteli, který přišel dobýt jejich osadu. Svaly na jejich tělech jen hrají. Každý z válečníků třímá v ruce těžkou palici, která váží několik kilogramů. Píše se čtrnácté století ve Skotsku. Před samotným bojem se v osadě konaly hry, při kterých si klanový náčelník vybíral ty nejsilnější muže. Svou sílu i tvrdost prokazovali vrháním kamenů do dálky i výšky. Poradit si museli i s šedesátikilovou a šest metrů dlouhou kládou a trefit se s ní co nejpřesněji. Muž, který to dokázal, se stal skotským bojovníkem.

Přijedou také atleti

Na zámku Sychrov se skotským bojovníkem může o víkendu stát každý, nebo alespoň se o to může pokusit. Dudáci, muži v kiltech, skotští muzikanti i tanečníci pro odvážlivce vytvoří atmosféru skutečných Skotských her. „Každý má šanci si v historických disciplínách vyzkoušet, jestli je nejsilnější nebo nejrychlejší a poměřit své síly i se skutečnými sportovci,“ láká zájemce organizátor sychrovských Skotských her Václav Rout. Do soutěží se zapojí i profesionální atleti, diskaři nebo kladiváři. Přijede třeba kladivář Lukáš Melich, který dokonce vybojoval druhé místo na hrách přímo ve Skotsku.
Sychrovské zahrady ale nebudou patřit pouze silákům. „Lidem nabídneme Skotsko v jednom dni,“ shrnuje Rout. Tradiční keltskou hudbu zahrají různí muzikanti z Česka i ze Skotska. Vystoupí například současná nejlepší mladá skotská tradiční kapela Malinky, z českých muzikantů Czeltic hrající irskou a skotskou hudbu, podobně jako kapela Jauvajs a jiní.

Zámkem zazní dudy

Ke Skotsku patří dudáci a budou i na Sychrově. Na zámek jich přijedou desítky a stejně jako siláci i oni budou soutěžit. „Podařilo se nám na poslední chvíli získat dudácký bretaňský soubor. Slyšet bude i například The Rebel Piper, kteří navazují na tradici prvního dudáckého souboru u nás,“ řekl Routa.
Dudácké vystoupení vyvrcholí o půlnoci hrou dudáka na věži, což je tradice, kterou opakují ve Skotsku vždy, když končí nějaká významná akce. K vidění budou i muži v originálních kiltech. Každý je tvořen ze sedmi až osmi metrů látky a stojí až deset tisíc korun.
Na Skotské hry každoročně přijíždí stovky návštěvníků. „Už jsme byli dvakrát a vždycky je to super. Jen aby tentokrát dopadlo počasí, v předchozích letech pršelo,“ doufá Tomáš Hadrava. Jeho partnerka Jolana Krásová se nejvíc těší na to, že uvidí pravé skotské oblečení.
„Vždycky mi vrtalo hlavou, jestli muži pod kilty nosí ještě něco, nebo už ne,“ vysvětlila Krásová. Na Sychrově slavnosti propuknou v sobotu 29. srpna. Skotské hry začnou v půl desáté dopoledne.