Syrští hackeři zaútočili na Skype, zveřejnili kontakt Steva Ballmera

Skype Česká republika.

Skype Česká republika. Zdroj: Jan Sedlak

Syrští hackeři, kteří podporují prezidenta Bašára Asada, se nabourali do blogu služby Skype a do jejího účtu na Twitteru. „Nepoužívejte e-mail od Microsoftu (hotmail, outlook). Monitorují vaše účty a prodávají údaje vládám,“ píše se ve varování, které Syrská elektronická armáda (SEA) touto cestou zveřejnila. Skype útok potvrdil.

Hackeři také zveřejnili kontakt na Steva Ballmera, končícího šéfa firmy Microsoft, které nyní Skype patří. Jejich akce je očividně reakcí na materiály Edwarda Snowdena, podle nichž byly Skype a Microsoft společně s dalšími velkými firmami po léta součástí tajného programu americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA). Všechny společnosti jmenované Snowdenem však účast na špionáži popírají.

SEA o sobě už dříve dala vědět útoky na stránky „nepřátelské“ syrskému režimu a zpravodajské portály významných listů, například New York Times, Washington Post a Financial Times. Největší publicity se jí zřejmě dostalo loni v dubnu, když se přihlásila k falešné zprávě o útoku na Bílý dům a zranění prezidenta Baracka Obamy, ke které zneužila twitterový účet agentury AP.

Přesné vazby skupiny hackerů, pro arabský svět dosti netypické, na syrskou vládu nejsou známy. SEA se snaží vystupovat nezávisle, prezident ji ale v minulosti chválil v televizním projevu.