Telefónica a T-Mobile budou sdílet sítě. Jejich dohoda naštvala Vodafone

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro

Mobilní operátoři Telefónica a T-Mobile uzavřeli dohodu o sdílení mobilních sítí GSM a 3G. Opatření zlepší pokrytí signálem a zvýší efektivitu provozu. Sdílení sítí začne v prvním pololetí příštího roku a postupně se rozšíří na celé území Česka s výjimkou Prahy a Brna. Vodafone kvůli dohodě žádá Český telekomunikační úřad, aby neprodleně odložil chystanou aukci kmitočtů.

Plánovaná spolupráce nemá podle operátorů žádný vztah k novým technologiím ani k budoucím kmitočtovým přídělům. S tím však nesouhlasí třetí tuzemský operátor Vodafone, podle něj dohoda mění východiska kmitočtové aukce a ohrožuje dosažení jejích cílů.

„Jediná správná reakce regulátora je proto neprodlené odložení kmitočtové aukce a provedení důkladné tržní analýzy. Takto rozsáhlá spolupráce dvou nejsilnějších hráčů na mobilním trhu podkopává konkurenční prostředí a regulátor by ji neměl nechat bez reakce. Totéž sdělíme i Evropské komisi,“ sdělila mluvčí Vodafonu Markéta Kuklová.

Podle generální ředitele Telefóniky CR Luise Malvida aktuální vývoj v evropských zemí ukazuje, že sdílení sítí mezi operátory je budoucností celého telekomunikačního sektoru. „Těší nás, že můžeme stát na čele tohoto vývoje. Dohoda zákazníkům obou operátorů přinese lepší pokrytí hlasových a datových služeb,“ doplnil Malvido.

Vývoj akcií Telefóniky na pražské burze za poslední 2 roky:Graf 30. 10. 2013.Graf 30. 10. 2013. | vagaday@mf.cz

„Jsme rádi, že se nám tuto důležitou smlouvu podařilo uzavřít. Sdílení pokládáme za velmi důležitý strategický krok. Naše služby tak budou přístupnější většímu počtu zákazníků a náš provoz efektivnější. Důležitým hlediskem je také pozitivní dopad na životní prostředí,“ dodal šéf T-Mobilu Milan Vašina.

Oba operátoři již v letech 2011 a 2012 sdíleli své 3G sítě, což prý pomohlo urychlit pokrytí a poskytování 3G služeb v menších městech. V současnosti tak firmy sdílí necelých 1000 vysílačů pro mobilní sítě 3G. Počet sdílených základnových stanic v rámci podepsané dohody bude mimo jiné záviset i na výsledcích laboratorních zkoušek, uvedli operátoři.

T-Mobile je s 5,7 milionu zákazníků jedničkou na tuzemském trhu. Telefónica má 5,1 milionu klientů. Třetí operátor, Vodafone, má okolo 3,4 milionu zákazníků.