Téměř polovina Němců za jízdy telefonuje, Italové řídí jednou rukou

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Karolina Hnilickova

Evropští motoristé se nechají za volantem snadno rozptýlit. Řidiči v průzkumu společnosti Ford Motor Company uvedli, že aspoň občas jejich koncentraci naruší telefonování za jízdy, konzumace jídla a pití nebo dokonce nanášení make-upu za jízdy. Navíc mají i nízké mínění o svých řidičských schopnostech, tři z pěti dotázaných si nejsou jisti, zda by i dnes úspěšně složili řidičské zkoušky. Ankety se zúčastnilo přes 4300 řidičů ze Španělska, Itálie, Francie, Německa a Velké Británie.

Ford realizoval svůj průzkum v rámci evropského turné Future of Safety (budoucnost bezpečnosti), aby získal představu o chování řidičů a zjistil, které bezpečnostní prvky v automobilech lidé nejvíce oceňují.

Němečtí řidiči se nejčastěji přiznávali k telefonování za jízdy, ke kterému se podle průzkumu uchýlilo 47 procent Němců, 66 procent někdy při jízdě jedlo či pilo. Na konci pomyslného žebříčku skončili Britové, kterých při jízdě telefonuje šest procent. Výzkum zjišťoval ale jen případy volání s telefonem v ruce, nikoli s použitím hands-free sady.

Třiačtyřicet procent Italů pak uvedlo, že občas drží volant jednou rukou, a 14 procent se přiznalo k psaní textových zpráv během jízdy. Přesto si jsou italští řidiči nejjistější svými řidičskými dovednostmi, polovina z nich nepochybuje, že by řidičský průkaz získala napoprvé, kdyby o něj měla znovu usilovat. Naopak v Německu si v této oblasti věří 30 procent řidičů.

Odpovědi dotázaných se rozcházely i při otázce, zda bezpečněji jezdí ženy nebo muži. Například 22 procent Němců dalo hlas mužům, na stranu žen se přiklonilo 21 procent a ostatní nepreferovali nikoho. Naproti tomu 50 procent Francouzů řeklo, že ženy řídí bezpečněji.

Z bezpečnostních technologií si Evropané nejvíce cení airbagů, pro které se vyslovila čtvrtina dotázaných. Na druhém místě s 21 procenty hlasů skočily systémy pro odvrácení kolize v nízkých rychlostech.