Temná rakouská sklepení

Ve sklepě

Ve sklepě

Co skrývají na první pohled běžní rakouští občané ve svých sklepích? Když se do suterénu jejich osobností dívá provokatér a kritik Ulrich Seidl, můžete od kino premiéry Ve sklepě rovnou čekat návštěvu samých bizarních místností. Od střelnice přes erotické salony po sbírku ulovené zvěře nebo nacistických memorabilií.

Seidl svůj jízlivý, groteskní pohled na rakouské úchylky stylizuje jako tiché tablo živých obrazů a scén, v nichž se protagonisté dokumentu na kameru s radostí chlubí se svým nevšedním koníčkem. Někteří dokážou pobavit absurdností, z jiných mrazí, pohled do některých sklepů, především tam, kde se přímo před námi demonstrují sado-maso praktiky, může i bolet.

Seidl ukazuje dost, něco z toho je do 18 let nepřístupné. Velmi znepokojivé vsuvky tvoří žena s panenkami, které vypadají jako mrtvá miminka. Momentálně nejznámější rakouský sklep tyrana Josefa Fritzla, který čtvrtstoletí zneužíval svou dceru, zůstává jen nevyslovenou vzpomínkou.

I tak lze film považovat za zneklidňující upozornění, že temné kouty v sobě pravidelně odemyká řada lidí. Seidl svým soustředěním na nejpodivnější jedince i při pouhých 81 minutách postupně utahá, když svůj vybraný kabinet kuriozit pozoruje s krutým odstupem a implicitním výsměchem. Ti, co mají ve sklepě vlastní fitness, zkušebnu, vláčky nebo hada, se Ve sklepě jen mihnou.

Nakonec ale ani pečlivá stylizace ani těžká dávka bizarnosti nezastře, že známý rakouský filmař ve svém filmu otevřel dveře do zatuchlého podzemí lidské povahy obývaného xenofobií, šovinismem a mocenskými hrami.

Ve sklepě
(dokument, Rakousko, 81 minut)
Režie: Ulrich Seidl
Vystupují: Fritz Lang, Alfreda Klebingerová, Manfred Ellinger
Hodnocení: 60 %