Temný web dealery drog neukryje, ukázal britský případ

Internet, ilustrační foto

Internet, ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

O tom, že temný web není tak temný, aby skryl své uživatele před rukou zákona, se přesvědčil pětapadesátiletý Peter Ward z Velké Británie. Na online tržišti Silk Road tento muž pod přezdívkou PlutoPete nabízel například kokain či pervitin. Pro zákazníky za mřížemi měl v nabídce i „speciální balení“, což znamenalo drogy napuštěné v savém papíře.

Spolu s Wardem byl odsouzen ještě třicetiletý Richard Hiley, který se kromě obchodu s psychoaktivními látkami provinil tím, že pro Warda převáděl bitcoiny na běžné peníze. Oba soud poslal na pět let do vězení.

Ward byl zatčen už v říjnu 2013, kdy policisté podnikli velký zátah na obchodníky z temného webu, což je zjednodušeně řečeno označení pro stránky neviditelné pro vyhledávače. Na stopu se policisté Wardovi a Hileymu dostali díky neobvykle velkému počtu transakcí mezi jejich účty.

Pro úplnost je třeba říci, že drtivá většina Wardových obchodů nebyla v rozporu se zákonem, mezi tisíci transakcemi se drogy objevily v asi padesáti případech. To u jeho kolegy vyšetřovatelé odkryli stopy po 242 objednávkách kokainu, marihuany a pervitinu. Našly se dokonce zprávy, v nichž oba dopadení řešili, jak zvládnout rostoucí počet objednávek.

„Jak je vidět na Wardově případu, dealeři často zacházejí s osobními údaji svých zákazníků velmi neopatrně,“ řekl médiím Ian Glove z NCA, britské obdoby našeho Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. „Spolu s našimi partnery děláme na tom, abychom identifikovali další z lidí, kteří na webu ilegálně obchodují s drogami a zbraněmi,“ dodal.