Tenistky obhájily titul ve Fed Cupu, výhru stvrdila Šafářová

Vítězky Fed Cupu

Vítězky Fed Cupu Zdroj: ctk

České tenistky obhájily titul ve Fed Cupu. Vítězství zpečetila Lucie Šafářová výhrou nad Jelenou Jankovičovou dvakrát 6:1 a tým kapitána Petra Pály zdolal ve finále v pražské O2 areně Srbsko 3:1 na zápasy. V první nedělní dvouhře už mohla rozhodnout Petra Kvitová, ale po nemoci oslabená česká jednička nedokázala čelit výborné Aně Ivanovičové a prohrála 3:6, 5:7. Čtyřhra, která měla fedcupové finále uzavřít, se už hrát nebude.

„Je to nepopsatelně úžasný pocit, protože to je doma. Atmosféra je tady nádherná,“ řekla Šafářová v televizi. „Hrála jsem naprosto neuvěřitelně. Byl to ten den, kdy tam člověku padne, na co sáhne. Moc jsem chtěla vyhrát a jsem šťastná.“

Češky triumfem navázaly na loňský rok, v kterém vyhrály finále v Moskvě nad Ruskami a ve Fed Cupu slavily titul poprvé v samostatné historii státu, Obhájit titul dokázaly stejně jako někdejší výběr Československa, který díky Heleně Sukové a Haně Mandlíkové ovládl týmovou soutěž třikrát v letech 1983 až 1985.

V letošní sezoně tenistky pod taktovkou Kvitové přehrály v 1. kole Německo a v semifinále Itálii. Před pražským finále se Srbkami byla Kvitová nemocná, přesto v sobotu získala bod a dva přidala perfektně hrající Šafářová.

Lucie ŠafářováLucie Šafářová | ctk

Sedmnáctá hráčka světa Šafářová v sobotu porazila Ivanovičovou a v duelu s Jankovičovou si od začátku věřila. Přitom šla na kurt po prohře Kvitové v nelehké situaci, ale hrála ale bez nervozity, odvážně a přitom přesně.

Šafářová se uklidnila ziskem podání Jankovičové hned v první hře a za podpory vyprodaného hlediště střílela vítězné míče, ale i skvěle bránila. V úvodní sadě povolila soupeřce jen jednu hru. Jankovičová si nechal před druhým setem protáhnout záda, ale Šafářová o krátké pauze udržela koncentraci a dál hrála výborně.

V závěru utkání Šafářová získala pět her v řadě, Jankovičovou doslova zničila a hala po každém míči stála, včetně bývalé hvězdy Jany Novotné. Druhý mečbol Šafářová využila vítězným forhendem a diváci bouřili nadšením.

V úvodní nedělní dvouhře bylo na Kvitové, která před finále léčila zánět nosohltanu, hodně znát, že není ve fyzické pohodě. Podání nemělo dostatečnou razanci a výborná Ivanovičová dostávala Češku z returnu do úzkých. I ve výměnách byla Srbka přesnější, méně chybovala a diktovala tempo utkání.

„Necítila jsem se na kurtu nejlépe. Věřila jsem, že mě to vybudí, ale nebyla jsem ve své kůži. Chyběla mi energie,“ řekla Kvitová. „Měl jsem pocit, že Petře scházelo velké množství energie fyzické i mentální, které vydala o den dříve. Byla trošku svázaná a soupeřka zaslouženě vyhrála,“ doplnil její trenér David Kotyza.

V prvním setu Kvitová neměla jediný brejkbol a sama dvakrát prohrála podání. Sice odvrátila šest setbolů, ale při sedmém nestihla doběhnout zkrácení za síť.

Po setu odešla do šatny, ale chybějící energii tam najít nemohla. Zkoušela hru zrychlit, ale vítězné údery dlouho míjely cíl. Až na pokraji prohry za stavu 3:5 trefila skvělé míče, poprvé vzala Ivanovičové podání a zápas zdramatizovala. Jenomže za stavu 5:6 počtvrté v duelu prohrála podání, kapitulovala při třetím mečbolu a po jedenácti vítězných dvouhrách okusila ve Fed Cupu hořkost porážky.

Český tým v sobotních dvouhrách neztratil ani set. Šafařová dovolila Ivanovičové uhrát sedm gamů, Kvitová Jankovičové dokonce ještě o dva méně.

Letos prožívá český tenis výjimečný rok, ve finále týmových soutěží jsou totiž oba výběry. Muži se utkají o „salátovou mísu“ v se Španělskem od 16. do 18. listopadu rovněž v Praze. Oba zápasy byly během dne vyprodány.