Tento víkend slaví gurmeti: na Pražském hradě se koná Prague Food Festival

Prague Food Festival

Prague Food Festival Zdroj: ZEN

„Garantuji vám, že ochutnáte tradiční pokrmy, ale i opravdové unikáty,“ říká Pavel Maurer, zakladatel svátku všech „prožranců“, tedy milovníků dobré krmi, s názvem Prague Food Festival. V zahradách Pražského hradu se koná o tomto víkendu.

Nejvíce lákají „gastronauty“ na jejich festival stánky s výběrem top restaurací z Maurerova průvodce Grand Restaurant. Letos jich bylo vybráno 25 a pro mě je jasným tipem loňský absolutní vítěz žebříčku, Chateau Mcely se svou restaurací Piano Nobile. Jejich menu je sestaveno takto: Treska uzená v zámecké udírně, pomerančový salát s fialkovým dresinkem, Kančí hřbet, kroupový salát, sušené brusinky, borovicová omáčka a Mučenkovo-tvarohový dortík, malinové coulis s růžemi. To vše za 10 grandů, což je festivalové platidlo, které má hodnotu 30 Kč.

Z Prahy se představí třeba Kobe s vyzrálým hovězím, vitariánská gastronomická zvláštnost Secret of Raw nebo Yasmin Noodles s 60 kilovým mečounem. Ale ochutnat bude možné i kapří hranolky z třeboňské Šupiny nebo opravdické unikáty: bizoní steak z Nebrasky, guláš ze sumce z třeboňského rybníka Svět, La pissaladiére – typický slaný francouzský koláč, syrové veganské sushi s čerstvým wasabi, šlehaná jehněčí paštika se šípkovým želé, burgundští šneci s česnekovým máslem, Angus lanýžový tatarák, studená třešňová polévka s třešňovým sorbetem ochuceným griotkou…

Přijedou i michelinští šéfkuchaři

Vrcholem programu by se měl stát Badoit Fine Dining. U společného dlouhého stolu ochutnáte menu od šéfkuchařů oceněných Michelinem či anketou Grand Restaurant. Vařit bude vítěz Badoit Grand Chef 2014 Jan Štěrba, vítězové Grand Restaurant 2013 Petr Fučík, Grand Restaurant 2012 Pavel Sapík, Grand Restaurant 2005 Michal Göth, michelinští chefové Oldřich Sahajdák, Roman Paulus, Riccardo Lucque (držitel Michelin Bib Gourmand) a dle průzkumů nejpopulárnější šéfkuchař české veřejnosti Zdeněk Pohlreich.

Grilovane tygri krevety na rukola salatku s parmazanovym dresinkem, KEMPINSKI[1]Grilovane tygri krevety na rukola salatku s parmazanovym dresinkem, KEMPINSKI[1] | ZENGrilované tygří krevety na rukole s parmazánovým dresinkem, Kempinski

Najíst se lze i ve školní jídelně

Průlomem v programu bude stan, ve kterém budou vařit dvě školní jídelny (ZŠ Praha 7, Tusarova 21 a 10. školní jídelna Plzeň) a stan, kde se o školním stravování, které letos slaví 50 let své existence, povedou učené disputace a možná i vášnivé diskuze. Současný „spotřební koš“, podle kterého se ve školách vaří, bude obhajovat MUDr. Petr Tláskal, předseda Společnosti pro výživu, jménem lékařů, podle kterých je pro děti maso nenahraditelnou částí potravin. Proti němu se postaví projekty se vznosnými názvy Jídelna snů, Skutečně zdravá škola či Zdravý talíř, jejichž autoři tvrdí, že Slow Food nebo vegetariánská strava má své místo i ve školní jídelně. Současná kampaň odpůrců spotřebního koše ovšem operuje se zavádějícími vzpomínkami jejich autorů na odporná kolínka z doby před 30 lety. Takhle už se ve školách nevaří…

Grand lehárna, cooking show a mnohem víc!

Přejedeným gastronautům se nabízí vyhládnout pohybem v zahradě od stánku ke stánku nebo v chill out zóně s výhledem na chrám Sv. Víta v těsné blízkosti unikátní Oranžerie navržené architektkou Evou Jiřičnou. V pohodlných lehátkách se hosté festivalu zrelaxují před či v průběhu kulinářských zážitků a mohou si i zdřímnout. Charismatický italský šéfkuchař Moreno Cedroni, držitel dvou michelinských hvězd, a známý chef Riccardo Lucque předvedou své kuchařské umění na stánku Kenwood Cooking Show.

sushisushi | ZENSushi, Aureole

Nepřeberná bude i nabídka nápojů na zapití: partneři Kofola a Pivovary Lobkowicz připravili svůj plný sortiment, pivovarští především speciály svých regionálních pivovarů, z nichž autora láká Chlumecký Amber Ale a Fruit Ale, Klášterní XIX. Bock a Rychtář Rataj. Vínko bude ze Slovácka, koktejly z baru La Casa de la Havana vieja, a nezapomeňme na „mňamky“: marmelády oceněné 10 medailemi při soutěži World´s Marmalade Awards 2014 z Manufaktury Blanky Milfaitové nebo tradiční i moderní zrající sýry z rukou sedlčanských sýrařů: zmrzlina z Hermelínu, Sedlčanské sushi a Sedlčanská tlačenka!

Za kolik a kde

Organizátoři doporučují zakoupit vstupenky v předprodejí na www.praguefoodfestival.cz. Základní vstupné činí 450 Kč v předprodeji (zahrnuje 150 Kč vstup + 300 Kč balíček 10 Grandů na základní ochutnávku), na místě vše stojí o padesátikorunu více, ale pozor! Na vstupenkách je vyznačeno dvouhodinové období ke vstupu – jako třeba do kina. Zůstat lze až do konce.