Teplo ze země by mohlo v Nizozemsku vyhřívat cyklostezky

Holandská cyklistka, ilustrační foto

Holandská cyklistka, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Nizozemsko je cyklistickým rájem a uživatelům jízdních kol vychází maximálně vstříc. Zdejší inženýři nyní přišli s novým nápadem, jak v zimě usnadnit cyklistům život; městským samosprávám nabízejí systém vyhřívání cyklostezek.

„Jde o to nainstalovat pod stezku systém, který v zimě zabraňuje vzniku ledu,“ vysvětlil Marcel Boerefijn z jedné technologické poradenské společnosti, který na nápad vyhřívat cesty pro cyklisty přišel. Vybavit jeden kilometr rozmrazovacím zařízením by stálo 20 tisíc až 40 tisíc eur, ale Boerefijn tvrdí, že se to vyplatí. Ubylo by podle něho nehod, města by ušetřila za posypovou sůl a omezil by se počet aut na ulicích.

Mluvčí Nizozemské cyklistické unie Arien de Jongové se představa vyhřívané cyklostezky moc líbí. „Ušetřilo by nám to tolik trápení. Pokud jsou cesty pro kola zamrzlé čtyři týdny, znamená to sedm tisíc nehod s účastí cyklistů,“ řekla.

O Boerefijnův zlepšovák, který využívá geotermální energii, se zajímá několik obcí. V Nizozemsku je více jízdních kol než obyvatel. Na asi 16,5 milionů lidí připadá okolo 18 milionů bicyklů.