Teploty v pondělí stoupnou až na mimořádných 38 stupňů

počasí, Praha

počasí, Praha Zdroj: CTK

Teploty v České republice podle meteorologů v pondělí vzrostou až na mimořádných 38 stupňů Celsia. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bude situace nejhorší ve středních Čechách a Ústeckém kraji, ale výstraha před horkem platí pro celé Česko. Hrozí požáry, zdravotní kolapsy i silné bouřky. Nejvyšší teplota na území ČR byla naměřena 27. července 1983 v Praze-Uhřiněvsi, a to 40,2 stupně Celsia.

Už v sobotu ČHMÚ upozorňoval na nebezpečné teploty, dnes ovšem na svém webu oznámil, že riziko ještě vzrostlo. Výstraha ústavu před extrémně nebezpečnými teplotami platí v pondělí od 12:00 do 20:00 pro Prahu, Středočeský a Ústecký kraj a výstraha před vysokými až velmi vysokými teplotami pro celou ČR dnes a v pondělí po stejný časový úsek.

Dnes se budou nejvyšší denní teploty pohybovat v rozmezí 31 až 35 stupňů Celsia, jen na severovýchodě republiky budou o něco nižší, kolem 29 stupňů. V pondělí vedra ještě zesílí. „Nejvyšší denní teploty budou 34 až 38 stupňů Celsia. Očekáváme, že v Praze, Středočeském a Ústeckém kraji teploty v pondělí na většině území překročí 37 stupňů, na východě Moravy a Slezska bude kolem 32 stupňů,“ uvedli meteorologové. Teploty přesahující 31 stupňů Celsia se budou objevovat až do konce týdne.

S vedrem roste také riziko kolapsů

Vysoké teploty a sucho budou postupně zvyšovat nebezpečí vzniku a šíření požárů. Místy se ale zase mohou objevit silné bouřky, počínaje nocí z pondělí na úterý.

Horko navíc zvyšuje i riziko kolapsu, hlavně u dětí, nemocných lidí, starších osob či zvířat. „Doporučujeme nenechávat děti, ale i zvířata, na přímém slunci, zejména ve stojících automobilech,“ uvedl ČHMÚ.

koupalištěkoupaliště | Sedmicka/Marek Podhora

Lidé by podle meteorologů neměli dlouho pobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách a omezit tělesnou zátěž. Také by měli dostatečně pít - děti s váhou do 20 kilogramů 1,5 až dva litry denně a starší děti a dospělí kolem tří litrů. Ledově vychlazené nápoje ale nejsou vhodné, ČHMÚ doporučil neslazené, nealkoholické a neperlivé nápoje bez kofeinu. Při použití klimatizace by měl rozdíl teplot mezi venkovním a klimatizovaným prostředím činit nejvýše pět stupňů Celsia.

Pracovníci ústavu oznámili, že množství ozónu naměřené dnes je pod dlouhodobým průměrem, dokonce extrémně podprůměrné. „Při pobytu na přímém slunci by měli lidé používat ochranné prostředky - krémy s vysokým UV filtrem, sluneční brýle a pokrývky hlavy,“ sdělili meteorologové.