Tesco zavře divizi elektronických knih, její prodej nevyšel

Tesco - ilustrační foto

Tesco - ilustrační foto Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Britský řetězec Tesco v rámci řešení svých současných problémů zavře divizi Blinkbox Books zaměřenou na prodej elektronických knih. K nepopulárnímu kroku firma přistoupila poté, co zkrachovala jednání o prodeji divize s anglickou knihkupeckou sítí Waterstones.

„Zaznamenali jsme povzbudivý růst poptávky, avšak věříme, že pro naše zákazníky můžeme udělat více, když se budeme zaměřovat na náš hlavní byznys. Službu uzavřeme do konce února,“ citoval britský deník The Telegraph mluvčího Tesca.

Konec divize znamená výpověď pro šedesát lidí. Tesco provozovalo Blinkbox Books od roku 2012, kdy řetězec koupil za 4,5 milionu liber firmu Mobcast zaměřenou na digitální služby.

Úspěšnější než v případě obchodu s e-knihami bylo Tesco s prodejem své části Blinkbox Music zaměřené na poslech hudby přes internet. Tuto divizi koupila za pět milionů liber australská společnost Guevara, rovněž podnikající v oblasti streamované muziky. Když si v roce 2012 Tesco tuto službu pořizovalo, dalo za ní 12 milionů liber.

Britské Tesco začátkem ledna kvůli špatným výsledkům oznámilo rozsáhlý úsporný program, jehož cílem je ušetřit 250 milionů liber. Mimo jiné reorganizací vedení, omezením investic, propouštěním a uzavřením čtyř desítek ztrátových prodejen v Británii. Pod tlak už se dostal byznys řetězce také v dalších zemích. Maďarský list Magyar Nemzet informoval o uzavření třinácti obchodu Tesca v Maďarsku. Prodělečný hypermarket uzavře Tesco také v Ústí nad Labem.

Zahraniční tisk: Maloobchodní mamut Tesco začal kulhat