Test pizz: dáte si šunkovou, nebo tlustou buchtu?

Kde mají v Břeclavi a Hodoníně nejlepší pizzu? Kde naopak nestojí za nic? Redaktoři Sedmičky oslovili odborníka, aby to pro vás zjistil.

Na test břeclavských a hodonínských pizzerií se redaktoři Sedmičky vydávají s mistrem italské kuchyně Jiřím Dankem, který připravuje speciality ve vyhlášené italské pizzerii Coloseum v Brně. Ten si v každé z osmi pizzerií objednává šunkovou pizzu, aby je mohl objektivně porovnat.
¨
Začínáme v Hodoníně. „Dobrý den, my bychom chtěli jednu šunkovou pizzu s sebou,“ objednáváme si v pizzerii Rio, která nabízí také rozvoz až do domu.

„Myslíte Margaritu?“ ptá se číšník. „Ne, chceme šunkovou,“ opakuje naše přání odborník na pizzu Jiří Danko.

Při pohledu do jídelního lístku je jasné, že číšník slyší dobře. Rio totiž pod názvem Margarita nabízí obyčejnou šunkovou pizzu. „Tak to je šílené. Šunková Margarita s měkkým, neupečeným těstem, a ještě ke všemu bez šunky, zato s levným, mletým salámem,“ nemůže uvěřit svým očím Danko.

Navíc se ukazuje, že v Riu pizzař neumí pracovat se surovinami, které na těsto pokládá. „Oregano v každém případě patří do tomata, a ne navrch pizzy,“ krčí nos Danko.

Podobně jsou na tom také v Caesarovi. „Líbí se mi, že mají pec, ve které topí dřevem. Bohužel ale vůbec nevědí, co s ní. Těsto je tlusté. Zatím se teda Hodonínští nepředvedli,“ říká s lehkou ironií v hlase Danko.

Pizza se směje a láká

Reputaci hodonínským pizzeriím napravuje až Plechárna. „Tak nějak by to mělo vypadat. Není sice dokonalá, ale těstíčko je křupavé, pizza se na mě směje a láká k ochutnání,“ pochvaluje si specialista na italskou kuchyni. „Navíc obal je zdarma, což by měla být naprostá samozřejmost,“ myslí si.

V Hodoníně to zřejmě nevědí. Pizzerie Casa Mia prodává krabičku dokonce za patnáct korun. „Fuj, to je příšerné,“ kroutí nevěřícně hlavou Danko, který se v Brně pohybuje mezi špičkovými podniky.

Jinak ale výpadá pizza v Case Mie velmi chutně. Také obsluha působí profesionálně a ochotně. „Prostředí je moc pěkné a pohodové, sem bych si klidně zašel posedět s přáteli,“ rozhlíží se Danko.

Z Hodonína míříme do Břeclavi s nadějí, že chutných pizz objevíme o něco více. Z omylu nás ale vyvádějí hned v první pizzerii.

Jako v říši divů si Danko připadá v restauraci Delikates, která je známá pod názvem Miluška. „Pizzař je celý špinavý. Když pracuje před lidmi u venkovní pece, musí být pořád čistý, i kdyby se měl třikrát denně převlékat,“ vytýká Danko restauraci špatný první dojem. Ten se nemění, ani když číšník pizzu přináší na stůl.

„Tak, tady je jedna šunková s krabičkou. Sto devět korun,“ účtuje si i s desetikorunou za krabici. „Šunková s krabičkou, to je asi nějaký nový druh pizzy. Ten ještě neznám,“ směje se Danko. Smích ho přechází hned, jak odklopí papírové víko. „No, co k tomu říct. Okraje jsou připálené, tomato na těstě plave, vypadá to jako zředěná rozmixovaná rajčata bez přísad. Oregano je opět navrchu,“ říká Danko, který už je z velkého množství nekvalitních pizz mírně otrávený.

To nejhorší z celého dne ho ale teprve čeká. „Něco takového bych pod názvem pizza nikdy nesnědl. Tlustý langoš jsem si neobjednával,“ pohoršuje se nad šunkovou pizzou v pizzerii Michaela.

„Kdybych to pomazal povidly či tvarohem, mohl bych to v jižních Čechách prodávat jako koláč. Navíc vůbec nechápu, proč šunku pokrájeli na nevzhlednou drť. Kdyby ji tam nechali vcelku, udělali by líp,“ říká přesvědčeně.

Dva vítězové

Chuť si spravuje v břeclavské pizzerii Gargano, šunková pizza mu tam skutečně chutná. „Tak to jsem nečekal. Těsto je naprosto skvělé a všechny suroviny také. Pizza má pravou italskou chuť. Tuto pizzerii mohu jen doporučit. Také interiér působí pohodově,“ říká Danko.

Z testu Sedmičky a odborníka na italskou kuchyni Jiřího Danka nakonec vzešli dva vítězové. V Hodoníně je jasným favoritem pizzerie Plechárna, která při známkování jako ve škole získala zářivou jedničku. To Břeclavští by si měli zajít pochutnat do Gargana, kde se budou cítit úplně jako v Itálii.

A kde chutná pizza vám? Pište na e-mailovou adresu: redakcebreclav@mf.cz.