Tim Berners-Lee: Zhruba čtyři z deseti zemí světa upírají lidem svobodný internet

Tim Berners-Lee

Tim Berners-Lee Zdroj: CC BY 2.0: Southbank Centre via Flickr

Téměř čtyřicet procent států blokuje v určité míře přístup na internet. Uvedla to nadace World Wide Web, kterou založil zakladatel webu Tim Berners-Lee. Loni to bylo 32 procent. Svobodný přístup k internetu je přitom základní lidské právo, věří Berners-Lee. Česko z 80 hodnocených států skončilo ve třetí desítce.

Nadace ve svém prohlášení rovněž tvrdí, že zákony bránící rozsáhlé kontrole přístupu na internet má nyní špatné nebo vůbec žádné přes 84 procent zemí zahrnutých do web indexu, přičemž loni to bylo 63 procent. Kvůli důkladnému sledování a cenzuře má nejméně 1,8 miliardy uživatelů internetu malé či vůbec žádné soukromí a svobodu vyjadřování on-line.

„Je načase uznat internet jako základní lidské právo,“ zdůrazňuje se v prohlášení. „To znamená zaručit dosažitelný přístup pro všechny, zajistit doručování internetových paketů bez obchodní nebo politické diskriminace a chránit soukromí a svobodu uživatelů webu bez ohledu na to, kde žijí.“

Nejlepší je Skandinávie, nejhorší Jemen, Barma a Etiopie

Země, které nejhůře umožňují lidem mít prospěch z internetu, jsou podle nadace Jemen, Barma a Etiopie. Naopak nejlépe jsou na tom Dánsko, Finsko, Norsko, Británie, Švédsko a USA. Česká republika je 28. a proti loňskému roku si o čtyři příčky pohoršila.

Hodnocení, do něhož bylo letos zahrnuto 86 států, bere v úvahu mimo jiné přístup k internetu a svobodu a otevřenost internetového prostředí. Ukazuje se, že pořadí web indexu - který měří ekonomický, sociální a politický prospěch, jenž z internetu mají jednotlivé země - je silně spjato s výší příjmů obyvatel (viz graf). Bohaté země, jako jsou skandinávské státy, již třetí rok po sobě zaujímají nejvyšší příčky, zatímco nejchudší živoří na dně žebříčku.

Zvýšená pozornost začala být tomuto tématu věnována po odhaleních bývalého bezpečnostního experta americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edwarda Snowdena. Ten loni prostřednictvím médií zveřejnil velké množství utajovaných dat svědčících o rozsáhlém sledování telefonických hovorů a komunikace na internetu americkými tajnými službami.