Time Warner chce koupit polovinu Vice Media za 1,1 miliardy dolarů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Time Warner

Americký mediální konglomerát je v pokročilé fázi jednání o koupi zhruba polovičního podílu ve společnosti Vice Media, která do zpravodajství vnesla takřka punkový styl. Podle zdrojů televize SkyNews má Time Warner zájem o zhruba poloviční podíl ve Vice Media za cenu 1,1 miliardy dolarů. Firmu by obchod ohodnotil na 2,2 miliardy.

To je zhruba dvakrát tolik, než jakou tržní kapitalizaci ji přisoudila loňská akvizice pěti procent akcií skupinou 21st Century Fox patřící britskému mediálnímu magnátovi Rupertu Murdochovi.

„Divoká a zajímavá snaha zaujmout generaci nového milénia, která zavedená média nesleduje,“ popsal Murdoch specialitu skupiny Vice. Ta provozuje řadu velmi populárních kanálů na portálu YouTube, vlastní weby, vydává magazín Vice a produkuje i zpravodajský televizní seriál pro stanici HBO, patřící pod křídla Time Warner.

Nová média lákají

Jak připomínají Financial Times, Time Warner není se svou údajnou snahou pořídit si novodobá média sama. Skupina Walt Disney nedávno koupila Mekar Studios, které také provozují několik kanálů na YouTube. Pokud se podaří naplnit očekávané výsledky, měla by cena toho obchodu dosáhnout 900 milionů dolarů. DreamWorks si za 100 milionů dolarů pořídil podobné studio Awesomeness TV.

„Chci, abychom byli příštím MTV, ESPN a CNN v jednom,“ popsal loni Financial Times své plány s Vice Media její šéf Shane Smith. Smith by si spolu se zbytkem managementu měl ponechat kontrolu nad řízením podniku, tvrdí zdroje SkyNews, které ale zároveň upozorňují, že se dohoda mezi oběma stranami ještě může změnit.