Tipy na víkend: Automobilka Škoda zve k návštěvě zrekonstruovaného muzea

Muzeum automobilky Škoda (Foto: Škoda Auto)

Muzeum automobilky Škoda (Foto: Škoda Auto)

Zajímavým víkendovým tipem může být návštěva rekonstruovaného muzea mladoboleslavské automobilky. Škoda Muzeum nabízí k prohlídce unikátní sbírku automobilů značek Laurin & Klement a Škoda. Ve stálé expozici seznamuje s historií mladoboleslavské automobilky - jedné z nejstarších značek na světě. Mezi exponáty je i Voiturette z roku 1905, první vůz vyrobený v Mladé Boleslavi. Expozice je rozdělena do tří tematických oblastí – Tradice, Evoluce a Preciznost.

Vedle statické prezentace přináší nový koncept interaktivní prvky a audiovizuální média, která umožňují emocionální interpretaci jednotlivých témat.

za kulturou

Od středy až do soboty se v Praze koná 5. ročník Festivalu bulharských filmů. Sedm filmů bude ke zhlédnutí ve dvou sálech – v kině Lucerna a v Evropském domě (Zastoupení Evropské komise v ČR). Vstupné v kině Lucerna činí 80 Kč, do kina Evropský dům je vstup zdarma. Mezi hranými celovečerními filmy je například nový film Iliji Kostova Slunečno, nositel cen z bulharských filmových festivalů, nebo Film Nikiho Ilieva Cizinec, kde se ve vedlejší roli ukázal Christopher Lambert. Pozornost si zaslouží i dokumentární filmy.

za pohybem

Ústecký kraj hlásí dobré sněhové podmínky a zve vyznavače běžeckého i sjezdového lyžování. V plném provozu je areál v Zadní Telnici na Ústecku. Leží tu asi 60 až 70 centimetrů technického sněhu a připadlo dalších deset prašanu. V sobotu 9. února se tu na svahu Macháček pojede veřejný kombinační závod Amer Sports Cup. Ideální podmínky pro lyžování rovněž hlásí z Bouřňáku na Teplicku. Lyžuje se také v Lužických horách. O víkendu by se měl rozjet provoz i v lyžařském areálu na Jedlové.