Tipy na víkend: Hrad Kost zve do Francie Ludvíka XIV.

Hrad Kost

Hrad Kost

Stovky krojovaných účinkujících a kolem dvaceti tisíc očekávaných návštěvníků z celého Česka míří na folklorní slavnosti Slovácký rok do Kyjova na Hodonínsku. Přehlídka sice oficiálně začala včera, ale vyvrcholí sobotním krojovaným průvodem a nedělní Jízdou králů v podání chasy ze Skoronic. Festival se koná jen jednou za čtyři roky, a tak si přehlídka uchovává punc výjimečnosti.

za kulturou

V rámci divadelního léta se lze v sobotu ve 20.30 hod. na nádvoří hradu Kost (na snímku) naposledy podívat do Francie za vlády Ludvíka XIV. prostřednictvím romantické hry Hrbáč aneb Neversův bod je to poslední, co můžete spatřit. Hru na motivy slavného románu Paula Févala a na základě filmových adaptací zpracoval a sepsal Václav Luks a s pražskými herci nastudoval Filip Nuckolls. Vstupenky stojí 290 korun a umožňují ještě prohlídku středověké mučírny.

za pohybem

V sobotu také zve Lanové centrum PROUD z pražských Vysočan na Den leváků, během něhož lze aktivně prožít odpoledne s celou rodinou. Program pro malé i velké včetně soutěží o hodnotné ceny bude připraven pro všechny, leváci mají slevu dvacet procent na lezení. Při lezení na vysokých překážkách se klienti jistí navzájem, děti jsou jištěny svými rodiči. V takzvané Levé zóně, kde je zakázáno používat pravou ruku, budou ještě připraveny ke zvládnutí tak běžné činnosti, jako je například škrábání brambor, střihání papíru, kreslení a další.