Tipy na víkend: Na Kokoříně si zazávodí milovníci cyklistického retra

Obrázek cyklistiky, jak si ji pamatujeme ze 70. a 80. let

Obrázek cyklistiky, jak si ji pamatujeme ze 70. a 80. let Zdroj: repro z kokorinskaklasika.cz

Hostinec u Grobiána v Kokoříně je startem a cílem 1. ročníku otevřeného cyklistického závodu Kokořínská klasika. Organizátoři zvou všechny milovníky cyklistiky, kteří rádi vzpomínají na dobu „kdy byly rámy silničních závoďáků z tenkých trubek, klipsny se leskly chromem a bovdeny čněly k nebesům.“ Kdo se chce aspoň na chvíli vrátit do doby vlněných dresů a přileb “buřtovek”, nechť se zúčastní. Závod startuje v sobotu v 11 hodin, přihlásit se lze od 8.30.

za zábavou

V sobotu se u Prahy uskuteční druhý ročník Slavností pravého a levého břehu. Od 10 hodin dopoledne až do půlnoci se opět propojí Vltavské břehy mezi obcemi Klecany a Roztoky u Prahy proplouvajícími loděmi, díky kterým si návštěvníci budou moci užít program na obou stranách řeky. Cílem slavností je vzájemné setkání, společné zážitky, spolutvoření i prezentace obcí. Vedle umělců žijících a působících v regionu se představí např. Ivan Hlas, skupina Vitacit nebo výtvarník Petr Nikl. Připraveny budou turnaje, workshopy, chybět nebudou divadelní představení a občerstvení.

za kulturou

Galerie Kinský v Novém zámku v Kostelci nad Orlicí představuje13 komnat komiksu. Rozsahem prezentovaných prací jde o ojedinělou výstavu špičky domácí autorské scény. Pořadateli jsou František Kinský, Občanské sdružení bratří Kinských a festival KomiksFEST! Expozice je otevřena do 30. září 2012 a nabídne 13 místností o rozloze 500 metrů čtverečních věnovaných 13 tvůrcům. Ti pokrývající celé stylové, žánrové i tematické spektrum domácí komiksové tvorby.