Tohle je klíč k budoucnosti Microsoftu

Microsoft

Microsoft Zdroj: Jan Sedlak

E15.cz z Chicaga: S blížícím se vydáním Windows 10 lidé z Microsoftu hodně mluví o tom, jak tento systém zaujme běžné uživatele. Firma už si ostatně vytyčila cíl dostat do roku 2018 novou verzi „woken“ na miliardu zařízení, což by s volně přístupným updatem během prvního roku neměl být zase takový problém. I přes toto snažení se okouzlit běžné uživatele je nicméně znát, že Microsoft zároveň nechce přijít o lukrativní a stále silnou podporu firemních zákazníků.

Microsoft už souboj o běžného uživatele (v kontextu celkového podílu Windows a růstu mobilních zařízení) prohrál. Windows 10 už tuto situaci těžko zhorší, mohou jí pouze vylepšit. U firemních zákazníků se sice také stále více objevují iPady, iPhony a Androidy, Microsoft je tam ale díky Office a dalším profesionálním produktům hodně zakořeněný. Pokud by odešel i tento byznys, bylo by lze.

V první řadě firmy

To, co Redmond s Windows 10 a dalšími novými produkty ukazuje, je to velké míry určeno právě především firmám. Holografické brýle HoloLens například slibují v revoluci v koncových zařízeních. Aktuální partnerství čítající firmy typu Autodesk, Dassault Systèmes nebo NASA ale ukazují především to, jak HoloLens využít pro práci – vesmírné výzkumy, designování automobilů, promítání videokonference Skypu na okolní zdi a tak dále.

„Pro uživatele předchozích verzí Windows musíme udělat naprosto jednoduchý přesun na Windows 10,“ uvedl viceprezident Softies Joe Belfiore. Když se potom rozmluví, co tím vlastně myslí, nejde pouze o bezproblémový upgrade. Jde mu o to, aby firemní zaměstnanci věděli, jak tento systém používat.

Belfiore velice zdůrazňuje, že aplikace pro Windows 10 (alespoň ty přímo od Microsoftu) budou vypadat úplně stejně na počítači, tabletu i chytrém telefonu. Pomocí toho apeluje na IT odborníky – když dají zaměstnancům stroje a programy, které se všude budou používat stejně (podobně) a všude budou stejně vypadat, uživatelé budou šťastní. Spolu s tím se Microsoft rychle rozšiřuje na další platformy, kde vzhled rovněž sjednocuje.

Co ví Cortana

Aktivní roubování Windows 10 do firemního prostředí je možné vidět na mnoha dalších příkladech. Osobní asistentka Cortana umí prohledávat několik zdrojů dat. Vedle internetu jsou to lokálně uložené dokumenty, takže je možné rychle najít například tematické prezentace, a také vzdálená úložiště. Cortana se umí propojit s funkcí Power BI.

Přicházející internetový prohlížeč Edge se neustále prezentuje funkcí aktivních poznámek a možnosti kreslení. To je společně s napojením na další „productive apps“ Microsoftu další cílení na pracující zákazníky. Redmond také neustále vylepšuje velké dotykové obrazovky Perceptive Pixel, které si postupně hledají místo v konferenčních místnostech. Hybridní přístroj Surface je alespoň základním ztělesněním vizí Redmondu, jak produktivní zařízení do práce má vypadat.

Důležitou roli v budoucnu bude hrát také Skype, který dostává edici Skype for Business. Microsoft navazuje nová partnerství s výrobci všemožných videokonferenčních zařízení a Skype integruje skrze své ostatní produkty. Skype for Business a celý ekosystém vedle něj jsou potenciálně velké lákadla pro to, aby si zákazníci platili Office 365 a cloud.

Office je klíč

Novinky jako projekt Delve nebo prezentační nástroj Sway také míří do firemní sféry. Sway bude součástí Office 365 už příští měsíc a velice výkonné hledání a třídění dat Delve ještě letos.

Veškerá vize dotykových per, obrazovek, různorodých zařízení, komunikačních nástrojů a produktivních aplikací spadá do vize Nadelly, kterou shrnuje pod pojem „productivity apps“. Tu ohlásil už brzy po svém nástupu a nyní dostává jasné obrysy. Pro Microsoft se ve skutečnosti Office společně s cloudem stává středobodem nového byznysu. Pro Redmond je to klíč k budoucnosti.

„Když vidíme pojem a strategii mobile-first, není to pouze o samotném mobilním zařízení, ale o cloudu a všem za tím,“ dodává k tomu Nadella a opět zdůrazňuje, jak důležitý systém Windows 10 bude a jak zapadne do všemožných 2v1 zařízení. „Jsou to nové typy koncových zařízení, které budou součástí našich digitálních životů.“

Cestu autora na konferenci Ignite 2015 hradila společnost Microsoft.