Toyota „Klitoris“? Italové skočili na francouzský žert

Žena, ilustrační foto

Žena, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Zatímco v Americe baví čtenáře vymyšlenými zprávami satirický list The Onion, Francouzi mají ke stejnému účelu internetový server Le Gorafi. A právě tomuto serveru před několika dny pěkně skočila na lep italská média, když zcela vážně - a se škodolibým pobavením - přetiskla informaci o novém průzkumu, podle nějž si většina Francouzů myslí, že "klitoris" je nový model vozu značky Toyota.

Le Gorafi, jehož název je přesmyčkou seriózního deníku Le Figaro, publikoval údajný průzkum, na němž se prý pracovalo půl roku. Ze zhruba 2500 Francouzů si prý 89 procent dotázaných myslelo, že klitoris je model japonského vozu Toyota. Dalších sedm procent dotázaných odhadovalo, že by mohlo jít o nějaké božstvo z egyptské mytologie a zbylá čtyři procenta o ničem takovém v životě neslyšela.

Podle agentury AFP se zdá, že horkokrevná italská média důkladným studováním zprávy neztrácela čas, a nedokázala odolat, aby si nešťouchla do Francouzů. S nimi se Italové už od dob Casanovy přetahují o pověst nejlepších světových milovníků.

Toyota YarisToyota YarisToyota Kli… promiňte, Yaris!

Údajný výzkum, který podle Le Gorafi provedla skupina TNS-Sofres, přebralo ne jedno, ale hned šest italských médií. Italská tisková agentura ANSA napsala: „Devětaosmdesát Francouzů si plete klitoris s autem od japonského výrobce Toyota. Asi ho zaměňují s Toyotou Yaris.“