Tradiční mafiánský film s Deppovým comebackem

Black Mass: Špinavá hra

Black Mass: Špinavá hra Zdroj: freeman ent.

Režisér country dramatu Crazy Heart vypráví skutečný příběh bostonského mafiána Jamese Bulgera. Toho si vystřihl Johnny Depp.

Po příliš dlouhé sérii propadáků jako Transcendence a Mortdecai se Johnny Depp vrací do kin v roli gangstera, která by mu dokonce mohla vynést další nominaci na Oscara. Skutečný mafián James Bulger může proti filmu Black Mass: Špinavá hra protestovat stejně marně jako proti své přezdívce Whitey. Publikum si nyní příběh kriminálníka, který od sedmdesátých do devadesátých let ovládal velkou část podsvětí Bostonu, bude pamatovat tak, jak ho vypráví Scott Cooper. A Bulgera si zafixuje jako albínského psychopata, který dokáže pomoct stařence ze sousedství s nákupem pět minut poté, co vlastníma rukama brutálně umlátil člena konkurenčního gangu.

Depp v této roli našel lepší balanc a přesvědčivost než autoři jeho příliš nápadné masky (podobně ruší podivně nedokonalá pleť řady postav a fakt, že většinu filmu nikdo viditelně nestárne). Deppův mafián je jedním z těch děsivých maniaků s cool charizmatem, které dovedl k dokonalosti Jack Nicholson v jiné bostonské kriminálce Skrytá identita. Její postavy byly inspirovány právě Bulgerovým příběhem a jeho podezřele výhodným vztahem s agentem FBI Johnem Connollym. Ten se v tomto snímku změnil v nenápadně zajímavou postavu nezdravě ambiciózního a sebevědomého muže podléhajícího Bulgerově kultu osobnosti. Talentovaný Joel Edgerton tuto polohu vyjádřil velmi přesně.

Ve srovnání se Scorsesem ovšem Black Mass jednoznačně prohrává. Cooper své drama o hříchu, poutech bližších než zákon a různých druzích korupce řídí poctivě. Ale také dost zvolna a tradičně, až skoro konvenčně. Black Mass tak často připomíná film, který už jsme viděli, například Amerického gangstera. Jeho postavy víc než jako reální lidé působí jako klasické typy z gangsterek. A to se na scénáři podle knihy dvou reportérů deníku Boston Globe podílel i britský dramatik Jez Butterworth, který o maskulinitě v krizi dokázal napsat působivější hry.

Black Mass přilákala i do menších rolí další hvězdy (Benedict Cumberbatch, Dakota Johnsonová), obsahuje několik zábavných výměn dialogů a povedený soundtrack od Junkie XL. Tak jako Crazy Heart, i tenhle film si ale nakonec budeme asi pamatovat hlavně díky tomu, co znamenal pro svou hlavní hvězdu.

Black Mass: Špinavá hra
(krimi, USA/Velká Británie, 122 minut)
Režie: Scott Cooper
Hrají: Johnny Depp, Joel Edgerton, Jesse Plemmons, Benedict Cumberbatch
Hodnocení: 60 %