Tradiční trhy přivítají tři stovky hrnčířů

Už počtrnácté se do Berouna sjedou hrnčíři z celé republiky i ze zahraničí.

Hrnky, talíře, konvice i zahradní keramika. To vše a mnohem víc bude opět k dostání v Berouně, kde v sobotu 11. září v osm hodin ráno vypuknou tradiční hrnčířské trhy. Husovo náměstí tak bude zase zaplněné k prasknutí, a to nejen stánky s keramikou, ale i nejrůznějšími pochutinami.

Prodejce i z Francie

Letos své zboží nabídne nejvíce hrnčířů ze zahraničí. „Bude jich asi třicet. Nejvíce hrnčířů přijede klasicky z Maďarska a pak tam budou také tři Němci, tři Poláci, dva hrnčíři z Litvy a jeden přijede dokonce z jižní Francie,“ řekl organizátor berounských hrnčířských trhů Vladimír Izbický, který je rád, že je akce stále v tradičním duchu.
„Rozhodli jsme se, že trhy nebudeme nijak měnit nebo se snažit o nějaké inovace. Lidé jsou na ně zvyklí v takové podobě, v jaké jsou, a řada z nich už přesně ví, co a kde na nich najde. I proto je nehodláme mě nit,“ vysvětlil tradici berounské akce Izbický.
Kapacita Husova náměstí ale trhům už několik let nestačí, a proto se organizátor i letos rozhodl rozšířit stánky do Kolářské uličky nebo k Pražské bráně.
„Návštěvníci se mohou opět těšit nejen na kvalitní zboží, ale také na stánek Českého rybářského svazu Hořovice, kde se budou připravovat výborná grilovaná jídla. Chybět nebude ani pivo a víno. Úplnou novinkou pak budou berounské koláče upečené podle původní receptury berounských pekařek. Zvláštností koláčů je, že jsou oboustranné, tedy že mají náplň nejen navrchu, ale i vespod,“ popisoval Vladimír Izbický.

Řidiči budou mít letošní rok také více míst k parkování, a to hlavně díky zbrusu novému parkovišti, které vznik lo u vlakového nádraží. Z něj to budou mít asi deset minut chůze přímo na Husovo náměstí. Místa budou i na záchytném parkovišti v areálu bývalých kasáren v Bezručově ulici, u zimního stadionu na parkovišti Boškův statek, v ulici Na Dražkách a na vyznačených místech v ulici U Archivu nebo na parkovišti u Policie ČR. Nově se bude smět parkovat i na travnaté ploše u autobusového nádraží.
Hrnčířské trhy potrvají do páté hodiny nedělního odpoledne.