Tramvají do Pardubic?

Hradecká radnice má na stole ambiciózní plán rozvoje města. V návrhu jsou i hybridní tramvaje.

Vítězný návrh na rozvoj Hradce Králové do roku 2050 je pro město revoluční vizí. Autoři návrhu architekti Tomáš Vymetálek a Patrik Kotas chtějí například do Hradce zavést takzvanou tram-trainovou dopravu, jenž umožňuje kolejovým vozidlům přejíždět z železniční na tramvajovou trať. Má to zlepšit nejen dopravní situaci ve městě, ale i propojit Hradec s Pardubicemi a dalšími městy.

„Lze tady ideálním způsobem využít hybridní tramvaj. Ta má menší poloměr kol a může z železnice bez problému sjet na trasu, která povede třeba středem městského bulváru,“ říká Vymetálek.

Nízkopodlažní soupravy uleví ucpaným ulicím Hradce. Budou jezdit hlavně po obvodu města. Spojí třeba centrum s letištěm. Na letišti a na příjezdových trasách od Třebechovic, Jičína a Pardubic se plánují záchytná parkoviště, ze kterých se lidé pohodlně tram-trainem dostanou na přestupní uzel u terminálu MHD, odkud budou soupravy pokračovat po železnici do Jaroměře, Třebechovic, Pardubic a Chrudimi. Celý projekt vyřeší přepravu mezi dvěma největšími východočeskými městy – Hradcem a Pardubicemi.

„Celá oblast i s Chrudimí je jedna aglomerace. Měli bychom více spolupracovat. V novém územním plánu Pardubic se zamyslíme i nad nápady, které vzešly z královéhradecké soutěže,“ říká hlavní architektka Pardubic Petra Nacu. Více čtěte v Sedmičce