Treehouse mánie dorazila do Česka. Je ale těžké najít vhodný strom, říkají stavitelky domů

Treehouse v Trenčianských Teplicích

Treehouse v Trenčianských Teplicích Zdroj: Treehouse

Domy se budují s maximálním respektem ke stromům tak, aby nijak neškodil a zároveň jim nebránil v jejich dalším růstu. 
Majitelky společnosti Tree Houses Eva Maděryčová a Jarka Abrahamová. 
Každý dům má malou terasu o různé velikosti od pohybují se od sedmi metrů čtverečních.
V České republice se zatím domy na stromech pomalu budují a je jich tu podstatně méně než třeba ve státech západní Evropy.
Vzhledem k ekologickému principu stavby je toaleta suchá.
17
Fotogalerie

Luxusní bydlení bez vody a elektřiny? Zní to trochu jako oxymoron, ale opravdu je to možné. Stromové domy, chcete-li treehousy jsou zcela unikátním a neobvyklým fenoménem, který byste mohli ve větší míře zahlédnout například ve Francii nebo v USA. Domy na stromech i na vodě se ovšem čím dál častěji objevují i v Česku.  

„Nejde o to, že by Češi byli málo alternativní, naopak milují netradiční zážitky, ale najít krásný strom, na klidném místě s příjemnou atmosférou, kde lze treehouse vybudovat, to chce trpělivost, respekt k přírodě a vášeň dotáhnout sen k realizaci. Proto zde komerčních domů na stromech není ještě stále tolik“ říkají majitelky společnosti Tree Houses Eva Maděryčová a Jarka Abrahamová. 

Právě Tree Houses je společností, která má momentálně v Česku na svědomí asi nejvíc komerčních realizací. Stavbou stromových domů se zabývá ale i řada dalších podnikatelů a k využití je jich dnes po Česku už na desítky. 

Domy se budují s maximálním respektem ke stromům tak, abynijak neškodily a zároveň jim nebránily v jejich dalším růstu. A jak je takový příbytek vlastně zařízený? Elektřina ani voda nejsou k dispozici. Jediným zdrojem osvětlení jsou lucerny nebo baterky. Toalety uvnitř jsou pouze suché.

Neomezené množství vody nečekejte, ale na běžnou hygienu vám provozovatel treehousu poskytne nádobu s vodou, kterou pravidelně doplňuje,“ dodávají Maděryčová a Abrahamová.

Společnost Tree Houses má za sebou několik úspěšných realizací, například Treehouse Amálka, uprostřed přírodního parku Ještěd, který byl otevřený na začátku června 2020, nebo Treehouse Emanuel. V roce 2021 společnost také nově otevřela Beach House ve Francii, nebo druhý Treehouse v Trenčianských Teplicích, který poskytne komfort až čtyřem osobám.  

„Stavíme pro hotely, penziony, kempy, ale také soukromé osoby, které chtějí na své zahradě s hezkým stromem vybudovat místo pro relaxaci a často sobě a svým dětem splnit sen o tajné skrýši v korunách stromů“ popisují majitelky. 

Společnost Tree Houses byla založena v roce 2013. Je inspirována podobným projektem ve Francii. V současné době tato společnost pracuje na stavbě domů i ve Francii a dalších západních státech. Partnerem Tree Houses je francouzská společnost La Cabane en l`Air, která má desetiletou konstrukční zkušenost a postavila už přes 200 domů na stromech ve Francii, ale i v zahraničí.