Trenérova upřímnost povzbudí

Matěj Paprčiak na podzim debutoval za Slavii, na jaře chce dotáhnout Ústí do ligy.

Možná právě mladík Matěj Paprčiak by mohl nahradit v ofenzivě ústeckých fotbalistů Richarda Veverku, který bude na jaře pomáhat prvoligovým Českým Budějovicím. Na testech u druholigového lídra prošel kmenový hráč Slavie prvním velkým sítem. Kouče Svatopluka Habance zaujal fotbalovostí a hlavně dvěma zásahy do sítě prvoligového Liberce.

„Po prvním zápase s Teplicemi mi kouč řekl, abych více dorážel na hráče, neprohrával souboje a podržel míč. A taky abych dal gól. Když jsem dal Liberci dva, tak jsem to snad splnil,“ říká s úsměvem dvacetiletý hráč s neobvyklým jménem. „Můj otec pochází ze Slovenska,“ vysvětluje Paprčiak.

V zápase proti Liberci jste ukázal, jak se bojuje o místo v kádru druholigového lídra.

Z těch dvou gólů mám samozřejmě radost, radost, ale porážka 2:5 mě fakt mrzí. Podle mě jsme si v utkání s Libercem nezasloužili prohrát žili takovým rozdílem. Všichni jsme bojovali, hráli jsme týmově, ale bohužel to nakonec skončilo o tři góly.

Trenér vás po utkání chválil, měl jste ze sebe dobrý pocit?

Den předtím jsme měli dvoufázový trénink, ráno další běhání, takže jsem byl překvapený, že se mi v zápase běhalo tak dobře. Pocit jsem měl celkem dobrý, ale těch gólů mohlo být i víc. Nějaké věci jsem tam samozřejmě pokazil, ale šlo to.

Habanec už poslal domů všechny Bosňany a Zierise, Reina. Ale vás si tu nechává. Cítíte šanci?

Beru to hodně vážně, jinak bych tady nebyl. Chci se prosadit, ukázat, že na to mám.

Navzdory těžkým podmínkám, které v Ústí jsou?

Převlékáme se sice ve stavebních buňkách, ale důležitější je, jaký se hraje fotbal. Chci přesvědčit trenéra Habance, aby si mě tady nechal. Od něj jsem dostal nabídku na zkoušku a byl bych rád, kdybych Ústí pomohl.

Na podzim jste za Slavii nastoupil ve čtyřech prvoligových zápasech a poznal jste oba trenéry, kteří slavný tým vedli. Porovnejte Petrouše se Strakou.

Pan Petrouš je větší kliďas, Straka zase hecíř. Spoléhá na starší hráče, ale dal šanci i nám mladým, mezi něž se počítám. Navíc jsem pod trenérem Strakou naskočil i proti mistrovské Plzni. A byl to pro mě super zážitek, hodně napínavé utkání se šťastným koncem pro Slavii. Odcházeli jsme ze hřiště jako vítězové s pěkným pocitem. Myslím, že jsme si tím trochu udobřili slávistické fanoušky.

Věděl jste už po konci podzimu, že s vámi Slavia dál nepočítá?

Měl jsem tam původně být na prvním tréninku, ale pak jsem dostal souhlas k tomu, abych se druhý den hlásil v Ústí.

Jak vám sedí styl koučování Svatopluka Habance, který hráčům vše říká na rovinu?

Je určitě dobře, když trenér řekne to, co si myslí. To každého hráče povzbudí. Občas sice negativně, ale alespoň víte, na čem jste. A můžete na tom stavět.

Ústí vždy hodně těžilo z dobré party a uvolněné atmosféry, k níž pomáhaly dobré výsledky. Ale v úvodu zimy se týmu nedaří. Má to nějaký dopad na náladu v kabině?

Není zrovna nejlepší, to je pravda. Ale pořád je to jen příprava, tak snad se to určitě zlepší. Na trénincích všichni makáme, a to se musí brzy projevit i na výsledcích.