Tuzemskou hitparádu dobylo 19 let staré album Rolling Stones

Zdroj: Repro Strategie

Co se nepovedlo britské legendě Rolling Stones se svým koncertním albem Stripped v době jeho vydání před 19 lety, to se mu povedlo až nyní. Album podle aktuálních údajů české pobočky Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI) ovládlo tuzemskou prodejní hitparádu, i když hudební experti upřímně řečeno neví proč.

Se Stripped přitom britská legenda neudělala velkou díru do hitparád ani v době vydání – v Americe v žebříčku Billboard 200 i v britské UK Album Charts se dostala nejvýše na deváté místo.

Album obsahuje 14 písní z turné „valících se kamenů“ nazvaného Voodoo Lounge Tour nahraných částečně na koncertech, částečně ve studiích mezi březnem a červencem roku 1995. V srpnu téhož roku se Stouni v rámci téhož turné představili před davem 130 tisíc lidí i na Strahovském stadionu v Praze, přičemž tento rekord co se týče velikosti publika nebyl dosud v Česku překonán.

Rolling StonesRolling Stones | Rolling Stones

Stripped za sebou v tuzemské hitparádě nechalo novinky jako The Breeze od Erica Claptona & Friends na druhém místě či Proměnamě Tomáše Kluse na příčce bronzové. Čtvrtý je Ondřej Brzobohatý s albem Identity, pátá němečtí metalisté Accept s Blind Rage. Do první desítky se ještě vměstnali Kryštof s Inzerátem, letos tragicky zesnulá Iveta Bartošová s albem nazvaným symbolicky Iveta naposledy, americká zpěvačka Lana Del Rey s deskou Ultraviolence, Marta Kubišová a soundtrack ke stejnojmennému dokumentárnímu filmu Olgy Sommerové Magický hlas rebelky a album Nejlepší písničky pro děti všech dob zpívané různými umělci.