Ukrajinská pětibojařka vytvořila nový světový rekord

ukrajinská atletka Natalia Dobryňská

ukrajinská atletka Natalia Dobryňská Zdroj: Profimedia.cz

Ukrajinská pětibojařka Natalia Dobryňská vytvořila nový halový světový rekord 5013 bodů a vyhrála mistrovství světa pod střechou v Istanbulu. Dvacet let staré dosavadní světové maximum Rusky Iriny Bělovové z Berlína překonala o 22 bodů a poprvé v historii tak zlomila hranici 5000 bodů. Za to dostane prémii 50.000 dolarů plus 40.000 dolarů za vítězství.

Za devětadvacetiletou Dobryňskou, olympijskou vítězkou v sedmiboji z Pekingu, obsadila druhé místo díky skvělému závěrečnému běhu na 800 metrů Jessica Ennisová, která vylepšila britský rekord na 4965 bodů. Třetí pozici obsadila Litevka Austra Skujyteová za výkon 4802 bodů, který je rovněž národním rekordem.

Mezi Ennisovou a Dobryňskou se dnes rozhořel velký souboj. Britka rovněž útočila na překonání světového rekordu, ale svou snahu zničila při nepovedeném skoku dalekém (619), v němž naopak Ukrajinka excelovala (657). Přestože Ennisová běžela skvělou osmistovku za 2:08,09 sekundy, na vítězství to už nestačilo.

„Byla jsem hodně sebevědomá, věřila jsem si, že bych ten světový rekord mohla udělat,“ prohlásila po závodu Dobryňská. „Už dlouho jsem byla mentálně připravená na takový výkon,“ konstatovala vítězka, která si po zlatu z Pekingu připsala druhý titul na vrcholné akci.

Ennisová vedla tři disciplíny až do problémové dálky. „Je to nejhorší pocit v mé kariéře. Vidět se na prvním místě, a pak zničehonic na druhém. Doufám, že se z tohoto nezdaru poučím,“ prohlásila především směrem k olympijským hrám na domácí půdě. „Tam rozhodně druhá být nechci,“ ujistila.