Ulice Plzně pohlídají strážníci ve žlutém

Žlutomodrá kombinace září na dálku, strážníci v nových tričkách jsou opravdu vidět.

„Také jsem si představoval něco méně křiklavého, je to na mě až moc barevné,“ trochu rezignovaně hodnotí nový úbor jeden z městských policistů v centru Plzně. Jméno ale prozradit nechtěl.

Městský radní pro bezpečnost je naopak s barevnou odlišností letních triček spokojen. „Policista má být vidět a právě žlutá barva je pro to ideální. Myslím, že i pro strážníky bude tričko v létě příjemné,“ chválí novinku s převažující žlutí Karel Paleček. Výrazné odlišení strážníků začali používat i v jiných částech republiky, právě žlutá barva se volí nejčastěji.

„Tento trend začal v západní Evropě, my se k němu připojujeme. To, že lidé včas uvidí policistu, přispěje k většímu pocitu bezpečí, lidé se na něj mohou snáze obrátit o pomoc. Je to i dobrá prevence,“ myslí si radní Paleček. Zvolená elegantní trička s modrým límečkem se nosí třeba v Portugalsku.

Od 1. června je začalo používat všech dvě stě padesát strážníků ve všech plzeňských obvodech. „No, snad si zvyknu,“ dodává už zmíněný plzeňský strážník.