Ultimátní stroj na empatii: OSN přijímá díky virtuální realitě více darů

ilustrační foto, VR brýle

ilustrační foto, VR brýle Zdroj: Lubor Jarkovsky

Organizace spojených národů (OSN) začala už minulý rok při svých fundraisingových aktivitách používat používat nový nástroj: virtuální realitu. Společně se studiem Vrse tehdy vydala VR film jménem Clouds Over Sidra o malém syrském uprchlíkovi. Vyzkoušela si tak, že virtuální realita dokáže diváky daleko více spojit se sledovaným tématem, a to natolik, že technologii nazvala „ultimátním strojem na empatii“.

Nyní se toho OSN rozhodla začít plně využívat, upozornil web The Verge. Film Clouds Over Sidra totiž vybral neuvěřitelné množství peněz – 3,8 miliardy dolarů, což je o sedmdesát procent více než předpovídali už tak dost optimisticky naladění analytici. Následný průzkum navíc zjistil, že po zhlédnutí filmu přispěl peníze každý šestý člověk, tedy dvojnásobek běžného počtu.

Výsledkem celého pokusu bylo zjištění, že humanitární videa zhlédnutá prostřednictvím virtuální reality diváky extrémně dojímají. OSN se proto začala a tématu více věnovat.

Podívejte se na film Clouds Over Sidra

Na filmovém festivalu v Torontu minulý měsíc představila aplikaci určenou speciálně pro VR filmy, jejímž účelem je přesvědčit lidi přispět na syrské uprchlíky. Aplikace se jmenuje UNVR, je dostupná na Android, iOS a Gear VR a lidé v ní momentálně najdou čtyři filmy doplněné o odkaz „přispět“. Další tři snímky vyjdou do konce roku a mnohem jich chystají příští rok.

Zda se virtuální realita etabluje jako vlastní uznávané médium v OSN nikdo neřeší. Důležité je, že tato technologie dokáže u lidí vyvolat soucit a více jim přiblížit problémové oblasti světa. Všichni regionální úředníci OSN proto dostanou levné 360 stupňové kamery a budou obsah natáčet sami, aby ho bylo co nejvíce.