Umělé mléko má potěšit nejen vegany

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Jak na planetě přibývá hladových krků a ubývá zdrojů, které by produkovaly dostatek potravin, hledají vědci nejrůznější náhražky. Loni bylo s velkou slávou představeno umělé maso ze zkumavky, byť výroba nějakých 150 prototypových gramů vyšla na tři sta tisíc dolarů. Teď se z kalifornského Silicon Valley hlásí tým bioinženýrů, který laboratorně vyrábí další umělou potravinu – kravské mléko.

Výroba běží díky kvasinkám, do nichž vědci vložili části genetického kódu dojnic. Pak stačí nechat vše za vhodné teploty a koncentrace zrát a po pár dnech sklidit šestici mléčných proteinů. K nim zbývá přidat v prášku cukry, vápník, draslík a upravený rostlinný tuk, který „takřka dokonale napodobuje chuťové vlastnosti běžného mléčného tuku“. Dohromady je to dvacítka ingrediencí, zbytek, přesněji 87 procent, tvoří voda.

Muufri, umělé mlékoMuufri, umělé mléko|Muufri

„Vyrábět celou krávu jen kvůli mléku je krajně neefektivní,“ zdůraznil na webu nationalgeographic. com Perumal Gandhi. Je jedním ze zakladatelů startupu Muufri, svébytné laboratorní mlékárny. Míní, že není důvod komplikovat kravám život a chovat je v nedůstojných podmínkách, když jejich práci zastanou kvasinky a pár míchacích nádob.

Vyrábět celou krávu jen kvůli mléku je krajně neefektivní

„Chceme-li změnit stravovací návyky lidí, musíme dodat produkt, který bude chuťově a kvalitativně nejen identický, ale pokud možno ještě lepší,“ vysvětlil Gandhi s tím, že laboratoř pracuje na nejrůznějších chuťových a výživových variacích mléka Muufri. Gandhiho a jeho kolegu Ryana Pandyu kromě ideálů o nasycení světa či vidiny zisku tlačí k úspěchu i jedna osobní pohnutka: oběma mléko chutná, ale stali se vegany.

Umělé mléko by se mělo poprvé objevit v obchodech nejpozději v roce 2017. Do vývoje vložila dva miliony dolarů investiční společnost Horizons Ventures, která dříve financovala revoluční nápady jako Siri, Spotify či Facebook.

USA zakazují v potravinách škodlivé umělé transmastné kyseliny

Málo peněz nemocnic na jídlo má překvapivý efekt. Vaří se bez umělých přísad