Umění reportáže mistra Steva McCurryho

Návštěvník může díky snímkům Steva McCurryho nahlédnout i do života mnichů v klášteře Šaolin

Návštěvník může díky snímkům Steva McCurryho nahlédnout i do života mnichů v klášteře Šaolin Zdroj: Steve McCurry

Snímky jednoho z nejopěvovanějších reportážních fotografů Steva McCurryho konečně dorazily do České republiky. V prostorách Staroměstské radnice je poprvé k vidění letmý průřez jeho tvorbou z mnoha koutů světa včetně slavného snímku zelenooké afghánské dívky, který zdobí titulní strany mnoha knih a časopisů.

Celoživotní pouť dokumentaristy začala v Indii, kam odjel po dvouleté zkušenosti v novinách. Tuto zemi procestoval a pořizoval neuvěřitelné snímky ze všedního, ale velmi fotogenického života Indů. Poté se ilegálně vydal do Afghánistánů pozorovat vojenské operace sovětské armády a odboj amerikou sponzorovaných mudžahedínů. Do uzavřené země se dostal jako jediný fotograf díky přestrojení v klasickém afghánském oděvu. S plnovousem a nafoceným materiálem se dokázal dostat zase zpět a ukázat světu jedinečné snímky. Ty jsou také jednou z častí výstavy.

McCurry je mistrem reportáže a zejména portrétu, právě tyto žánry pak výstavě dominují. Ať se jedná o indického krejčího brodícího se na rameni se strojem monzunovou záplavou nebo o ubrečeného chlapečka s pistolkou u hlavy. Návštěvník může díky snímkům nahlédnout do života mnichů v klášteře Šaolin nebo se pokochat fotografií vytesaného Buddhy v údolí Bamján (socha byla zničena v roce 2001 hnutím Tálibán).

Absence doslovných popisků a dat není chybou, nýbrž je autorovou hrou. McCurry chce v lidech vzbuzovat zvědavost a kreativitu nad příběhy lidí zachycených na fotografii. Pokud návštěvník není znalcem autorova díla a chce znát skutečný příběh, musí více zapátrat.

Steve McCurry
(Staroměstská radnice Praha)
Výstava trvá do 30. září
Hodnocení: 80 %