US Open znovu kazí déšť, ale střecha nebude

Novak Djoković

Novak Djoković Zdroj: reuters

Program tenisového US Open opět narušil déšť. Stejně jako loni se turnaj o den prodlouží. Finále žen se odehrálo v neděli, finále mužů je na programu dnes od 22.00 SELČ. US Open je nejnavštěvovanějším tenisovým turnajem na světě. Na hlavní kurt se vejde téměř 24 tisíc fanoušků. Přesto jsou organizátoři podrobeni kritice. Hlavní kurt nemá, na rozdíl od jiných grandslamů, zatahovací střechu a ani se o ní neuvažuje.

Déšť tak často narušuje program, což se nelíbí ani tenistům. Některé zápasy se kvůli přerušením protáhly až na tři dny, jindy museli tenisté na kurt, který byl podle nich mokrý a hrozilo zranění. Tenisté volají po zatahovací střeše nad hlavním kurtem. „Toto je grandslamový turnaj s obrovskými příjmy. Snad by neměl být problém zastřešit jeden kurt,“ uvedla světová jednička, Srb Novak Djoković.

Organizátorem turnaje je americká tenisová asociace USTA. Ta uvedla, že zastřešení kurtu by přišlo nejméně na 200 milionů dolarů a podobnou investici rozhodně neplánuje. Zisk organizátorů z turnaje, na nějž přijde přes 700 tisíc lidí, média odhadují na 215 milionů dolarů.

Do finále juniorské dvouhry postoupil Čech Jiří Veselý. O trofej se mezi ženami utkaly Serena Williamsová a Samantha Stosurová, mužské finále obstarají Rafael Nadal a Novak Djoković.