USA chystají sankce proti hackerům z Číny

Spojené státy chystají ekonomické sankce proti čínským společnostem a jednotlivcům, kteří jsou podezřelí, že mají co do činění s hackerskými útoky v USA.

Napsal to list The Washington Post s odvoláním na nejmenované americké činitele. Podle deníku nemá vláda prezidenta Baracka Obamy zatím připravená konkrétní opatření, ale už chystá půdu pro tyto restrikce. Takovéto opatření první světové ekonomické moci proti druhé by mělo podle listu kolosální diplomatické důsledky, zejména několik týdnů před státní návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga ve Washingtonu na konci září.

Podle činitele USA, který si nepřál být jmenován, se má Pekingu dostat jasného vzkazu, že USA již budou tvrdě reagovat na hospodářskou špionáž. „Říkáme tím Číně: to stačí,“ upozornil. Softwarové pirátství již dlouhodobě kalí vztahy mezi oběma světovými velmocemi. Tato otázka byla na konci června hlavním tématem „strategického a hospodářského dialogu“ obou stran, který se každoročně koná ve Washingtonu.

Na počátku srpna obvinil americký ministr zahraničí John Kerry Čínu a Rusko, že „velmi pravděpodobně“ čtou jeho e-maily, a varoval, že otázka počítačové špionáže bude řešena prezidentem Obamou v září, až přijme prezidenta Si Ťin-pchinga. Poslední případ masívního počítačového pirátství byl zaznamenán ve Spojených státech v červnu, kdy unikly osobní údaje čtyř milionů federálních zaměstnanců. Několik amerických médií pak ukázalo prstem na Čínu. Peking reagoval odmítnutím „nezodpovědných a nepodložených obvinění“.