USA umístí v Austrálii silný radar a vesmírný dalekohled

radioteleskopy v Austrálii, ilustrační foto

radioteleskopy v Austrálii, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Americká armáda umístí na území Austrálie silný radar a vesmírný dalekohled, což Spojeným státům umožní sledovat pohyb i malých objektů ve vesmíru nad Asií. Rozhodlo se o tom na dnešním jednání amerických a australských ministrů zahraničí a obrany.

USA u základny Exmouth v severozápadní Austrálii nainstalují radar určený pro satelitní komunikaci, pracující v kmitočtovém pásmu C, tedy v rozsahu čtyř až šesti GHz. Hodlají také do Austrálie z Nového Mexika převézt vesmírný dalekohled, i když o jeho přesném umístění se ještě nerozhodlo.

Americký ministr obrany Leon Panetta hovořil o zásadním pokroku v bilaterální vesmírné spolupráci a také o příspěvku k novému přístupu USA k oblasti Asie a Tichomoří.

Radar má podle Panettova australského protějšku Stephena Smithe přispět zásadním způsobem ke sledování smetí a střepů, které se pohybují ve vesmíru nad Asií. Kromě toho tak USA získají možnost sledovat vypouštění čínských vesmírných raket. Radar je první svého druhu, který budou mít USA na jižní polokouli. „Budeme moci zaznamenat objekty, které opouštějí nebo vystupují do atmosféry nad celou Asií,“ citovala agentura AFP nejmenovaného člena americké delegace.

Dalekohled, který bude v Austrálii, je schopen zaměřit i malé objekty až do vzdálenosti 35 tisíc kilometrů.