USA vyslaly na oběžnou dráhu nový špionážní satelit

start rakety Delta 4, ilustrační foto

start rakety Delta 4, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Spojené státy vyslaly v noci na dnešek do vesmíru nový špionážní satelit. Na oběžnou dráhu kolem Země ho podle serveru Space.com vynesla nová verze rakety Delta 4.

Americké úřady bližší informace o účelu satelitu nesdělili. Podle bezpečnostních odborníků však družice zřejmě nese výkonný radar, který umožní sledovat dění na zemském povrchu i v noci nebo při silných bouřkách. Američané v posledních letech vyměňovali staré a velké špionážní satelity za menší, které jsou však výkonnější.

Družici vynesla do vesmíru z letecké základny Vandenberg v Kalifornii raketa Delta 4 Medium+, kterou USA využily k vyslání nákladu do kosmu vůbec poprvé.

„Tento start je významným milníkem při využívání raket Delta 4,“ řekl k tomu Brady Hauboldt z amerického letectva. „Definitivně potvrzuje, že všech pět variant rakety Delta 4 je schopno letu, což je důkazem našich schopností dopravit na oběžnou dráhu náklad jakékoli velikosti a hmotnosti,“ dodal.

I kvůli využití nového typu rakety byl start špionážní družice odložen o týden proti původnímu termínu. Odborníci se potýkali s problémy na pohonu pro druhý stupeň rakety.

Delta 4 Medium+ má sloužit pro vynášení rozměrnějších nákladů, které ale váží nanejvýš 4640 kilogramů. Při startu využívá i sílu dvou pomocných raket, které jsou připoutány k jejímu boku.